Nemzeti ünnep

2024.03.15. 08:16

Legyünk méltók nagyjainkhoz, így áldozatuk nem lesz hiábavaló – Mátramindszenten is emlékeztek

Március 15-e az összefogás, a függetlenség, egyúttal a szabadság szimbóluma – hangzott el a mátramindszenti megemlékezésen.

Gulyás Edina

Mátramindszenten is bemutatták ünnepi műsorukat a Móra tagiskola diákjai

Forrás: Nool.hu

Fotó: Gulyás Edina

– Az 1848-49-es szabadságharc kezdete, március 15-e szimbolikus jelentőséggel bír hazánk és a magyarság történelmében – hangsúlyozta köszöntőjében Horváth János polgármester ma, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára rendezett megemlékezésen. – Az összefogás, a változtatni akarás, a függetlenség, az állampolgári jogok és egyúttal a szabadság szimbóluma. A 176 évvel ezelőtti szabadságharc mindannyiunk szimbóluma. 

Mint mondta, muszáj magunk elé idézni Petőfiék forradalmát s gondolnunk kell arra az igaz meggyőződésből fakadó hitre és tűzre, melynek nyomán életre kelhetett az 1848-as forradalom és szabadságharc. Meg kell találnunk magunkban is ezeknek a generációkon átörökölt szellemiségnek a magjait. A magyar nép bármikor képes lehet arra, hogy hangot adjon, ha csorbulni látja jogállamiságát, ha társadalmi igazságtalanságot tapasztal,  de főként akkor, ha veszélybe sodorják gyermekei jövőjét. 

– Higgyük, hogy a 176 évvel ezelőtt élő magyar nemzet nem hozott felesleges áldozatot. Legyünk méltók nagyjainkhoz és ígérjük meg magunknak, hogy soha de soha engedjük, hogy bármilyen hatalom elvegye tőlünk azt, amiért oly sokan és oly sokat küzdöttek elődeink – zárta szavait a polgármester. 

Az ünnepi műsorban a dorogházai Móra Ferenc Általános Iskola diákjai, a Mátramindszenti Kerekerdő Óvodába járó gyermekek és a Rozmaring Asszonykórus is közreműködtek.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában