Tanfolyam

2024.03.04. 14:05

Különleges kurzusnak adott otthont a salgótarjáni kórház gyakorló laborja

Nagy felkészültségű előadók tartottak tanfolyamot a napokban a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház Skill-laborjában.

Gulyás Edina

Nagy felkészültségű előadók tartottak tanfolyamot a napokban a salgótarjáni kórházban

Forrás: Beküldött fotó

A Point-of-Care Ultrasound (POCUS) a sürgősségi ellátás helyszínén, a beteget ellátó klinikus által végzett limitált, időkorlátok közé szorított diagnosztikus vagy beavatkozást segítő ultrahangvizsgálat célzott klinikai kérdések megválaszolása céljából, amely segíti a pácienssel kapcsolatos további diagnosztikus és terápiás döntéseket és azok gyorsabb meghozatalát. Ebben a témában szervezett tanfolyamot dr. Lászlók Iván főorvos, aminek a salgótarjáni kórház Skill-laborja adott otthont – tájékoztatott közleményben az intézmény.

Hozzátették: célszerű volt a kurzust helyben megtartani, mivel a sürgősségi részlegen van ultrahang készülék, továbbá a sürgősségi szakorvos képzésben vizsgakövetelmény ezen készség elsajátítása.

A cél az volt, hogy a klinikusok ismerjék meg és sajátítsák el az ultrahang készülék működését és az ultrahang fizikai alapelveit. A kurzust dr. Faluhelyi Nándor adjunktus, a hazai POCUS oktatás aktív képviselője, a pécsi Orvosi Képalkotó Klinika adjunktusa, valamint Dr. Mesterházi András, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főorvosa tartotta. Rövid előadásokat és demonstrációkat követően minden résztvevő gyakorolhatta a sürgősségi célzott ultrahang képalkotás technikáját.

A kórház közleményében kiemelték: a nagy érdeklődés miatt szó esett egy újabb kurzus megszervezéséről is, amely reményeik szerint hamarosan meg is valósulhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában