Március 15.

2024.03.15. 17:25

Koszorúztak a nemzeti ünnepen, majd átadták Balassagyarmat díjait (fotók)

"A történelem kereke oly' lomha és igazságtalan, hogy valóban egy Petőfi-szív ereje kell ahhoz, hogy ép ésszel elviselhető legyen, és kompromisszum, rugalmasság, hogy túlélhető legyen" – mondta Csach Gábor polgármester a március 15-i ünnepségen Petőfi szobránál a Palóc ligetben. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Fiatal Példakép és a Balassagyarmat Közösségéért díjakat is átadták.

Lukács Zsófia

Huszárok a Palóc Múzeum előtt tartott megemlékezésen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

A felújított Palóc ligetben új, központi helyet kapott Borbás Tibor Petőfi szobra, amely 1977. március 15 óta állt a liget fái között. Idén közelebb került az ünneplő tömeghez a szobor, ahol fejet hajtottak a hősök emlékére.  
– Március 15. kapcsán joggal merülhet fel bennünk: vajon méltó-e a magyar utókor a '48-as hősök emlékéhez? Hiszen a rendszerváltásig jóformán alig volt konszenzus a '48-as forradalom megítéléséről: Ferenc Jóska, majd Rákosi betiltotta, a kommunisták inkább Táncsicsot, a konzervatívok inkább Kossuthot szívlelték, Horthy pedig idegenkedett Petőfitől, mint Kádár János. Mégis csoda történt, hiszen mára elmondhatjuk, hogy március 15 lett az egyetlen igazán közös ünnepe a magyar nemzetnek. Az egyetlen ünnep, amelynek megítélése politikai táboroktól függetlenül mára nemes hagyománnyá érett – mondta el ünnepi beszédében Csach Gábor.

Ünneplők a koszorúzáson
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Kiemelte, hogy az érzelmeket felkorbácsolni mindig egyszerűbb, mint a zaklatott indulatokat dagadó vitorlákba terelni, hogy a közösség hajója jó felé haladjon. A történelem kereke pedig oly lomha és igazságtalan, hogy valóban egy Petőfi-szív ereje kell ahhoz, hogy ép ésszel elviselhető legyen, és persze egy rakás kompromisszum, rugalmasság, hogy túlélhető legyen. Beszédében kitért Petőfi balassagyarmati látogatására, valamint megemlékezett a Habsburg bosszú helyi áldozatairól is.

A díjak átadása
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Az ünnepi megemlékezést és koszorúzást követően a Madách moziban elismeréseket is átadtak a Forr a dalom színpadi műsor keretében. Balassagyarmat Közösségéért díjat kapta  a Kertész István Alapítvány, a magyar és az egyetemes zsidó kultúra közös értékének, a balassagyarmati zsidó örökségnek őrzője, gondozója,  Mahót Pálné, helyi vállalkozó, a Re-formáló Egyesület helyi szervezetének tagja, az „Enni adok” ételdoboz rendszeres adományozója, valamint  Pintér Tivadar vállalkozó, lokálpatrióta, a Palóc Tulipánkert megálmodója.

Fiatal Példakép díjban részesült Bukovszky Anna, a magyar női kézilabda-válogatott keretének kapusa, a Praktiker-Vác 21 esztendős balassagyarmati kapusa, dr. Demus Zsófia képregénykutató, kommunikációs szakember és  Sebján Rebeka Rozália táncpedagógus, edző, táncos, koreográfus, pontozóbíró.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában