Nagyböjt

2024.03.01. 20:36

Keresztúttal kezdődött a férfiszövetségek kétnapos lelkigyakorlata Rimócon (fotók)

A rimóci Szent József Katolikus Férfiszövetség kétnapos nagyböjti lelkigyakorlatot szervezett, amelyhez több település férfiszövetsége, a helyiek, a térség vezetői, valamint Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is csatlakozott. A lelki megerősítő esemény pénteken délután keresztúti ájtatossággal vette kezdetét.

Lukács Zsófia

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is csatlakozott a keresztúthoz

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

A helyi Szent József Katolikus Férfiszövetség alapeszméje: Szent József kultuszának az ápolása, a közösségi szellem erősítése, a katolikus vallás megélése és az önzetlen segítségnyújtás.

– A közösségi rendezvénnyel az egyesület alkalmat teremt arra, hogy a férfiak beszéljenek életükről, hitbéli meggyőződéseikről, tapasztalataikról, felismerjék jövőbeni teendőiket – mondta el portálunknak Beszkid János, az egyesület vezetője.

Péntek délután a keresztút a település központjában található kereszttől indult Ocsovai Grácián, szécsényi származású ferences atya vezetésével egészen a temetőig. A keresztút énekei és a stációk elmélkedései is a három éve épült keresztúthoz íródtak, amelyet azóta is minden esztendőben imádkoznak a nagyböjti időszakban.

Egymásnak is erőt adnak

Az esemény után Soltész Miklós államtitkár portálunknak elmondta: napjainkban is fontos szerepet töltenek be országszerte a férfiszövetségek. – Nagyon szép dolog együtt lenni és imádkozni. Fontos, hogy a katolikus egyházban merjék vállalni a férfiak a hitüket és merjék vállalni azt, hogy keresztény életet élnek. Ezek a találkozók, lelkigyakorlatok megerősítenek bennünket a hitünkben és egymásnak is erőt adunk – fogalmazott Soltész Miklós. Kiemelte: a nógrádi közösség életében ez egy olyan összefogás, amely megmutatja, hogy élni akarunk és kereszténységben akarunk megmaradni akár Rimócon, akár az ország bármely pontján.

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője is részt vesz a lelkigyakorlaton.  – A férfiszövetségnek Beszkid Andor, egykori polgármester is alapítótagja volt. Olyan közösség alakult, ahol szeretetben és tiszteletben fordulnak egymáshoz. A nagy ünnepekre való felkészülésnél, most különösen a böjti időszakban is fontos, hogy együtt legyen a közösség. Ez egy olyan összetartó erő, ami példaértékű Nógrádban – hangsúlyozta Balla Mihály.

A keresztút a férfiszövetség kezdeményezésére épült stációkon vezetett végig

– A keresztúttal egyrészt tanúságot teszünk arról, hogy erős hitüket gyakorló keresztény emberek lakják Rimócot. Másfelől pedig ezzel méltó emléket állítunk Beszkid Andornak, községünk néhai polgármesterének is – mondta el Rimóc településvezetője, Szabó Vilmos.
Hozzátette: a szövetség 2013-ban alakult, napjainkban 30 tagot számlál, akik aktívan részt  is vesznek a település életében.

A kálvária után a közösségi házban kötetlen beszélgetésre, imádkozásra és közös éneklésre várták a férfiszövetségek tagjait. Szombat délelőtt a lelkigyakorlat Urus Attila rimóci plébános, valamint Kiss Dávid nagybárkányi plébános elmélkedéseivel, tanításaival folytatódik, majd közös szentmisével, ebéddel és litániával zárul a kétnapos program. Zákányszékről, Vácról és több nógrádi településről is érkeztek a lelkigyakorlatra a férfiszövetségek tagjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában