Felhívás

2024.03.03. 08:18

Így vezessetek, ha ködbe borulnak a nógrádi utak

A ködös időjárás veszélyeire hívta fel a figyelmet a Nógrád vármegyei rendőrség a Facebook-oldalán.

Nagy Orsolya

Mint a rendőrök fogalmaztak, többféle körülmény okozhat nehéz útviszonyokat. Néhány esetben lehet olyan gyakorlati vezetési tanácsot és módszert javasolni, amelyet követve biztonságosan lehet autózni a megromló útviszonyok közepette is. Van ugyanakkor néhány olyan kivétel, amire nincs mintaként alkalmazható cselekvési sablon, ez pedig nem más, mint az erős köd és az ónos eső okozta tükörjég.

A nógrádi rendőrök arra hívják fel a közlekedők figyelmét, hogy ahol köd van, ott kiemelt a balesetveszély. Kifejtették: 

a köd a levegőben kicsapódó pára, melynek sűrűsége és átláthatósága a pillanatnyi viszonyoktól függően változik.

Mint írták, sok autóval közlekedő nem szereti a ködöt, hiszen nem lehet jól látni benne. A köd sűrűségétől függően a látótávolság a pár száz métertől akár pár méterig is csökkenhet. Emellett az útfelületre lecsapódó, szitáló nedvesség csúszóssá teszi azt, tehát megváltozik az autó viselkedése is. Nem árt tehát fokozott óvatossággal közlekedni, ha az időjárás ködösre fordul.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában