Jegyzet

2024.03.04. 12:44

Házi kenyér

Egyre többen vannak, akik otthon készítik el a pékárut - Nagy Orsolya gondolatai a témában.

Nagy Orsolya

Régi vágyam volt, hogy megtanuljak kovászos kenyeret sütni. A boltban kapható legtöbb pékárutól ugyanis nem éreztem túl jól magamat, hiszen azok többsége hemzseg a különféle adalékanyagoktól. Kovászos termékeket pedig csak kevés helyen lehet kapni. Éppen ezért elhatároztam, hogy nekiállok kísérletezni. Szerencsés vagyok, mert jó útmutatást és még kovászt is kaptam. Először nagyon bonyolultnak tűnt a folyamat, aztán rájöttem, hogy inkább csak türelem és idő szükséges hozzá, na meg persze jó izmos karok. A dagasztó gépem ugyanis természetesen pont akkor adta meg magát, amikor a legnagyobb szükségem lett volna rá. 

Nem volt más választásom, nekiláttam a sajátkezűleg dagasztani. Nem volt könnyű feladat,  a végén még egy kisebb izomlázat is okozott. Ennyi szenvedést azonban megért, ugyanis elsőre sikerült a kenyér és nemcsak jól nézett ki, de nagyon finom is volt. Rendkívül boldog voltam, hogy ezt is sikerült megtanulni. Ennek már két éve és azóta is rendszeresen sütök. Ráadásul a családtagok és az ismerősök is nagyon szeretik. Sokan már el is kérték a receptet és kovászt is. Jó szívvel adtam tovább a tudásomat a barátaimnak. Most már egyre többen vagyunk, akik otthon készítik el a pékárut éppúgy, ahogy egykor felmenőink tették. Sok-sok évvel ezelőtt ugyanis az emberek saját maguk sütötték meg a finomságokat és többnyire kovásszal, ami köztudottan jótékony hatást gyakorol a szervezetre. Akkoriban még nem volt tele a kenyér mindenféle káros anyaggal...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában