2024.03.04. 12:44
Házi kenyér
Egyre többen vannak, akik otthon készítik el a pékárut - Nagy Orsolya gondolatai a témában.
Régi vágyam volt, hogy megtanuljak kovászos kenyeret sütni. A boltban kapható legtöbb pékárutól ugyanis nem éreztem túl jól magamat, hiszen azok többsége hemzseg a különféle adalékanyagoktól. Kovászos termékeket pedig csak kevés helyen lehet kapni. Éppen ezért elhatároztam, hogy nekiállok kísérletezni. Szerencsés vagyok, mert jó útmutatást és még kovászt is kaptam. Először nagyon bonyolultnak tűnt a folyamat, aztán rájöttem, hogy inkább csak türelem és idő szükséges hozzá, na meg persze jó izmos karok. A dagasztó gépem ugyanis természetesen pont akkor adta meg magát, amikor a legnagyobb szükségem lett volna rá.
Nem volt más választásom, nekiláttam a sajátkezűleg dagasztani. Nem volt könnyű feladat, a végén még egy kisebb izomlázat is okozott. Ennyi szenvedést azonban megért, ugyanis elsőre sikerült a kenyér és nemcsak jól nézett ki, de nagyon finom is volt. Rendkívül boldog voltam, hogy ezt is sikerült megtanulni. Ennek már két éve és azóta is rendszeresen sütök. Ráadásul a családtagok és az ismerősök is nagyon szeretik. Sokan már el is kérték a receptet és kovászt is. Jó szívvel adtam tovább a tudásomat a barátaimnak. Most már egyre többen vagyunk, akik otthon készítik el a pékárut éppúgy, ahogy egykor felmenőink tették. Sok-sok évvel ezelőtt ugyanis az emberek saját maguk sütötték meg a finomságokat és többnyire kovásszal, ami köztudottan jótékony hatást gyakorol a szervezetre. Akkoriban még nem volt tele a kenyér mindenféle káros anyaggal...