Múltidézés

2024.03.25. 09:42

Hatalmas gázrobbanás rázta meg harminc éve Nézsát

Rétsági katonai botrány izgatta harminc éve, március harmadik hetében a nógrádi közvéleményt, ami a honvédségi laktanya parancsnokának fejébe került. Balassagyarmaton az önkormányzati szükséglakások elviselhetetlen állapotára panaszkodtak, míg Nézsán gázrobbanás történt.

Hegedűs Henrik

Megbukott a laktanya parancsnoka

Először csak suttogtak a hírről, ám végül egy állománygyűlés keretében hivatalosan is tájékoztatták a rétsági Hunyadi János Gépesített Lövészdandár dolgozóit, hogy felettesei azonnali hatállyal felmentették állásából a honvédségi laktanya parancsnokát, Bíró Zoltán alezredest. A Magyar Honvédség I. Számú Katonai Körzetének vezetője, Urbán Lajos vezérőrnagy az elbocsátás indoklásában leszögezte, Bíró alezredes csempészési ügybe keveredett. Kiderült, még 1993-ban Németországban nyolcezer márkáért vásárolt egy Mazda típusú használt autót, ám a kereskedőtől egy kétezer márkás számlát is kért, amit megkapott, és ezt mutatta fel a vételárról a magyar határon, a vámvizsgálaton. 

Tehát nem szakmai, hanem morális, emberi okok játszottak közre a kirúgásában. A vezérőrnagy hozzátette, habár maga a cselekmény büntetési tétel szerint nem akkora tárgyi súlyú, a laktanya parancsnoki beosztásában ez megengedhetetlen, így távoznia kellett. Áthelyezéséről, további hadseregbeli sorsáról később döntöttek, helyette Bányai Tibor alezredes került a honvédségi bázis élére.

Mélyen a piaci ár alatt mozogtak az árak

Balassagyarmaton az önkormányzati bérlakások körülményei kerültek szóba. Ezek bérleti díja mélyen a piaci ár alatt mozgott, ezért a lakbérek összege nem nyújtott kellő mértékű anyagi fedezetet az üzemeltetésre, ami miatt a szükséges felújításokat sem végeztethette el a tulajdonos. Két lehetőség adódott a megoldásra: vagy felemelik a lakbéreket, vagy a korábban értékesített lakásokból származó bevételt visszaforgatják. Ugyanakkor a szükséglakások állapota is eléggé kifogásolható volt, amelyeket mindenképpen el kellett bontatni.

Gázrobbanás történt
Ezekben a napokban Nézsán sajnálatos esemény történt, ami szerencsére nem végződött tragédiával. Egy száz négyzetméteres házban történt gázrobbanás: a szobában lévő propán-bután palackból szivárgó gáz berobbantotta a cserépkályha tüzét. Az épület jelentősen megsérült, míg a tulajdonosa a kezén és arcán másodfokú égési sérüléseket szenvedett. A keletkezett kárt az első felmérések négyszázezer forintosra becsülték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában