Tehetséggondozás

2024.03.19. 06:51

Felkarolja a tehetséges gyermekeket az etesi egyesület

A Didaktika Egyesület évek óta szervez különféle képességfejlesztő programokat a gyerekek számára, köztük robotikai foglalkozásokat is. Gőz Gábor, az etesi intézmény vezetője nyilatkozott hírportálunknak a szervezet tevékenységeiről, illetve céljairól, amelyek központjában a tehetséggondozás és a felzárkóztatás áll.

Sipos Nina Vivien

Gőz Gábor, a Didaktika Egyesület elnöke elmondta: évek óta működtetik a gyerekházat, a tehetségházat, valamint a tanodát is.

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A Didaktika Egyesület 2009-ben alakult meg a fő székhelyén, Somoskőújfaluban, és szintén ebben az évben létrehozták Nógrád vármegye második tehetségpontját is, amely kiválóan akkreditált tehetségpont és a nemzetközi tehetségsegítő hálózat, az ECHA tagja. A szervezet alapvető célja az oktatás, a képzés területén történő megújítás és új oktatási módszerek hatékony alkalmazása, amelyekben segítséget nyújtanak az aktívan dolgozó óvodapedagógusok, tanárok, továbbá önkéntesek számára.

Az egyesület számára fontos, hogy segítsen a gyermekeknek
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

– Legelőször 2010-ben Etesen, Bárnában, Karancsságon és Karancskesziben kezdtünk el működtetni egy évig felzárkóztató programot. Eközben sorra létesültek a hasonló jellegű szolgáltatások Magyarországon, végül pedig egy egész rendszerré kovácsolva tanodahálózat alakult ki, amelyet Etesen építettünk ki – mondta Gőz Gábor, hozzátéve: – A Didaktika Egyesület évek óta működteti a Kilátó Biztos Kezdet Gyerekházat, a Kilátó Foglalkoztató és Tehetségházat, valamint a Kilátó Tanodát is.  

Több mint harminc gyermek jár rendszeresen a tanodába

Az etesi intézet vezetője szót ejtett arról is, hogy a tanodában jelenleg negyvenegy és ötven közötti a gyerekek létszáma, ám ez változni fog az év folyamán. A rendszeresen járók harmincnégyen vannak, akik hetente legalább két alkalommal rendszeresen részt vesznek az interaktív elemekkel gazdagított foglalkozásokon.

Az egyesület és annak intézményei törekszenek arra, hogy valamennyi műveltségi – például művészetek, informatika, kultúra, természetvédelem – területre kiterjedve elősegítsék a gyerekek felzárkóztatását és a tehetséggondozást. Ennek érdekében gyakran szoktak tanulmányi versenyeket, előadásokat, kirándulásokat, nyári táborokat, tanfolyamokat, illetve kiállításokat lebonyolítani.  

Gőz Gábor, az etesi Didaktika Egyesület vezetője
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Nagyon gazdag a tanodai programunk. Lehetőségük van a beiratkozott fiataloknak arra, hogy különböző hangszereken tanuljanak meg játszani, például furulyán, zongorán, gitáron és csellón, emellett rendszeresen szervezünk az általános iskolásoknak robotika foglalkozást is. Az „Ismerj meg egy jó barátot!” elnevezésű saját robottechnikai műhelyt évekkel ezelőtt kezdtük el működtetni, és örömmel mondhatom, hogy eléggé népszerű a gyerekek körében

 – közölte Gőz Gábor.

Fejleszti a kompetenciákat

Ahogy a Didaktika Egyesület hivatalos honlapján is olvasható, az „Ismerj meg egy jó barátot!” elnevezésű tehetséggondozó programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán keresztül sikerült elindítani. A LEGO Mindstorms Ev3 rendszer alkalmazásával a robotprogramozás nemcsak az informatikai, hanem a matematikai és a műszaki kompetenciákat is magas szinten fejleszti, valamint lehetőséget teremt a kommunikációs képességek kibontakoztatására és a közösségfejlesztésre.

 

Több egyetemmel is együttműködnek

– Együttműködésünk van az egri Eszterházy Károly Egyetem Hallgatói Önkormányzatával, és a kecskeméti Neumann János Egyetem Informatika Karával, amely kapcsolat révén a gyerekek a Mercedes-Benz autógyár üzemlátogatására is el tudnak jutni – árulta el az etesi Didaktika Egyesület vezetője, hozzáfűzve: 

– Azoknak a Salgótarján térségében élő tehetséges gyerekeknek, akik részt vesznek ebben a robottechnikai programban, lehetőségük van arra, hogy ellátogassanak Kecskemétre és megnézzék élőben, hogy miféle eszközökkel és hogyan dolgoznak akár az intézmény hallgatói, akár az autógyárban dolgozók.  

Kihangsúlyozta: volt már korábban olyan tanulójuk, aki a robotikai foglalkozások és a látogatások hatására továbbtanult Egerben a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégiumban, majd utána informatika szakon elvégezte az egyetemet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában