Elismerés

2024.03.08. 19:58

Felemelő érzés látni a betegeket meggyógyulni – vallja a gyarmati kórház kitüntetett főnővére

A Magyar Ápolók Napja alkalmából, kimagasló szakmai tevékenységéért Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Bemme Izabell, a Dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet Traumatológia Osztályának főnővére dr. Takács Péter egészségügyi államtitkártól Budapesten, a Stefánia Palotában. Bemme Izabellel az elhivatottsága mellett a főnővéri kinevezéséről is beszélgettünk.

Lászlók Judit

Bemme Izabell kimagasló szakmai tevékenységéért Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át a közelmúltban

Forrás: Beküldött fotó

Miért választotta ezt a hivatást?

– Már gyermekként is szerettem segíteni az embereken, vagy éppen az állatokon. Édesanyám pedig nagyon jól ráérzett arra, hogy bennem az empátia és a másokon való segíteni akarás átlagon felüli, így ebbe az irányba terelt. Aztán amikor 14 évesen elkezdtem a középiskolai tanulmányaimat az egészségügyben, a kórházi világ egyszerűen annyira magával ragadott, hogy nem is tudtam elképzelni azt, hogy máshol dolgozzak. Ugyanakkor még nem voltam elég érett, és csak később született meg bennem a gondolat, hogy továbbtanuljak és képezzem magam.

Mit tart a legfontosabbnak a munkája során?

– Mindenképpen a segíteni akarást és a betegek szenvedésének az enyhítését.

Mi volt a legemlékezetesebb pillanat az immár három évtizedes munkája során?

– Konkrétan egy esetet nem tudnék kiemelni, hiszen felemelő érzés, amikor látsz egy embert meggyógyulni. Például az Addiktológiai és Rehabilitációs Osztályon dolgozva rengeteg összetört életet, és családot láttam. Emiatt nagyon jó volt megtapasztalni, hogy abban a kilátástalan helyzetben reményt tudtunk adni a betegeknek, akik végül vissza tudtak illeszkedni a társadalomba. Számomra nem volt ettől csodálatosabb dolog a munkám során.

Mit jelent az ön számára ez az elismerés?

– Ez a díj egy hatalmas megtiszteltetés számomra, amivel elismerték a munkámat. Külön öröm, hogy Sándor Katalin, a Magyar Ápolási Egyesület Nógrád Megyei Alapszervezetének elnöke terjesztett fel erre a díjra, aki fontosnak tartja az ápolók erkölcsi elismerését, motiválását.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

– A napokban neveztek ki a Traumatológiai Osztály főnővérévé, ami hatalmas kihívást jelent számomra, annak ellenére, hogy a kórházban mindig ápolóként dolgoztam és helyettesítési feladatokat láttam el az Addiktológiai és Rehabilitációs Osztályon, illetve a Pulmonológiai Aktív Osztályon. Ugyanis egyrészt meg kell ismernem egy teljesen új osztályt, viszont szeretném, ha ugyanolyan magas színvonalon működne, ahogy eddig. Ezenkívül fontosnak tartom a jó munkakörnyezetet, hogy a kolléganők ugyanolyan jókedvvel és motiváltan járjanak be dolgozni mint eddig. Emellett úgy gondolom, ezen a területen nélkülözhetetlen, hogy folyamatosan képezze magát az ember. Ezért mindig tanulok és próbálok naprakész lenni.

Névjegy:

Bemme Izabella születése óta Balassagyarmaton él. Az általános iskolát követően a helyi Szántó Kovács János Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában érettségizett 1988-ban. Ezután rögtön elhelyezkedett a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet Addiktológiai és Rehabilitációs Osztályán. Mivel érdeklődést mutatott a szenvedélybetegek és a pszichiátriai betegellátás iránt, ezért elvégezte a pszichiátriai szakosítót. Munka mellett megszerezte az általános ápolói képzést a salgótarjáni Kanizsai Dorottya szakközépiskolában.

Szakács Zoltánné Dr. Kadosa Ildikó biztatására 2004-ben elvégezte a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán a diplomás ápoló szakot. 2022 októberétől a Pulmonológiai Aktív Osztályon kezdett el dolgozni. Majd ez év márciusától kinevezték a Traumatológiai Osztály főnővérének. Munkájáért 2017-ben elismerő díszoklevél kitüntetésben részesítette a Magyar Ápolási Egyesület országos vezetősége. Elmondása szerint nagyon szereti az állatokat, több macskája is van, valamint több állatvédő szervezetet is szokott támogatni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában