Tojáskörkép

2024.03.29. 13:47

Bőséges a tojáskínálat Nógrád-szerte, azonban az árakra nem árt figyelni

Nagy a tojáskínálat az üzletekben a húsvéti időszakban, ennek ellenére az árakban hatalmas különbségek lehetnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) a körképe alapján.

Sipos Nina Vivien

Célszerű időben beszerezni a szükséges tojásmennyiséget

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Mint arról a Szabad Föld is részletesen beszámolt: bőséges tojáskínálattal várják a vásárlókat a nagy üzletláncok, ugyanis húsvét előtt mintegy hetvenféle különböző csomagolású és méretű tojás közül választhatnak. A jelentős árkülönbségeket a széles választék, valamint a nagy forgalmú üzletekre vonatkozó árképzési szabályok okozzák.

„A szakmai szervezetek szerint, ha a takarmánypiac és az energiaszektor továbbra is viszonylag nyugodt marad, valamint a forint sem gyengül jelentősen, akkor a tojás fogyasztói árában sem kell komoly emelkedésre számítani idén. Kiemelték ugyanakkor, hogy a termelőket jelentős kihívás elé állítja az Európába nyomott áron érkező import, amelynek mértéke 2021-hez képest csaknem nyolcszorosára emelkedett, ráadásul a héjas tojás mellett már a feldolgozott tojásipari termékek is megjelentek” – olvasható a Baromfi Termék Tanács honlapján.

Mint kiderült: Magyarországon átlagosan 242 darab az egy főre jutó tojásfogyasztás évente, ami messze elmarad az 1990-es 389 darabtól.

Növekszik a kereslet Nógrádban

Portálunk sétát tett a vármegye nagyobb üzleteiben – Lidl, Aldi, Tesco, Spar és Penny –, valamint a Salgótarjáni Vásárcsarnok és Piac épületében is, ahol meggyőződhettünk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége által közzétett tojáskörkép elemzés igazáról.

Lényegesen növekszik a tojás iránti kereslet Nógrád-szerte, árváltozásról azonban szó sincs, hiszen az S, M, L, XL méretű tojás árai az 50-90 forintos szinten mozognak a boltokban és a piacon egyaránt.

– Elég sok tojás szokott elfogyni a standunknál, ami igazolja azt, hogy növekszik a kereslet a vármegyében. Viszik az emberek az árut, mint a cukrot, főleg mivel egy olyan árat tudtunk meghatározni, ami a vásárlóknak is ideális és elfogadható. Alapvetően az M méretű tojásokat keresik a leginkább, darabjáért pedig 60 forintot kérünk – árulta el egy salgótarjáni idős házaspár a helyi vásárcsarnokban, akik egy héten többször is ki szoktak járni árusítani.

Hozzátették: a nagyobb boltokban észrevehetően ingadoznak a tojásárak, de szerintük egy ideig nem lesz sem rohamos csökkenés, sem pedig áremelkedés. A hazai termelők képesek alkalmazkodni a megnövekvő fogyasztói igényekhez, ugyanakkor célszerű időben beszerezni a szükséges tojásmennyiséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában