Folyótakarítás

2024.03.26. 14:21

A kommunális hulladéktól is megtisztítják az Ipoly Nógrádhoz közeli szakaszát

Még napokig dolgozhatnak a felgyülemlett uszadékfák és a kommunális szemét eltávolításán a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kollégái az Ipoly Nógrád vármegyéhez közeli szakaszán. Az érintett folyószakaszon már februárban harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a munkálatok kivitelezhetősége érdekében.

Veres Edina

Még napokig dolgozhatnak a felgyülemlett uszadékfák és a kommunális szemét eltávolításán

Forrás: Beküldött fotó

Uszadékfák eltávolításán dolgoznak a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG) munkatársai az Ipoly folyón, a nógrádi vármegyehatártól nem messze. Az igazgatóság portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint az Ipolyon levonult árhullámok a folyó alsóbb szakaszaira szállították a hullámterekben feltorlódott uszadékfákat. Azok Letkés környékén feltorlódtak és vízfolyást akadályozó torlaszt képeznek a főmederben.

A közleményből az is kiderült, hogy a kialakult helyzetet nehezíti, hogy az Ipoly határfolyó, ezért az eltávolítás megkezdése előtt a KDVVIZIG egyeztetést folytatott a szlovák vízügyi igazgatósággal. Tekintettel arra, hogy a mederben feltorlódott fák növelik az árvízvédelmi kockázatot, illetve csökkenthetik a töltés árvízvédelmi biztonságát, így a KDVVIZIG védelemvezetője még február 20-án, 11 órakor harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Ipoly érintett szakaszára.

„A munkák csak a terület kiszáradása után kezdődhettek meg. Az uszadékfák – és az időközben összegyűlt jelentős mennyiségű kommunális hulladék – eltávolítása kézi- és gépi erővel történik. Becslések szerint a feltorlódott uszadék mennyisége meghaladja a 100 köbmétert” – olvasható a tájékoztatásban, amelyben a KDVVIZIG arra is kitért: a meder megtisztítását várhatóan hét közepéig befejezik a kollégáik, azonban az utómunkálatok még ezt követően néhány napig eltartanak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában