Égi vándorok

2024.02.23. 06:50

Nógrád-szerte készülnek már a szakemberek a gólyák fogadására

Idén a szokásosnál is korábban érkezett meg szűkebb hazánkba az első gólya, ami a napokban szállt le kisbágyoni fészkére. Ugyan az égi vándorok nagyobb hulláma csak áprilisban időszerű, a Magyar Madártani Egyesület helyi szervezetének munkatársai már most készülnek a fogadásukra.

Gulyás Edina

Mint arról portálunk is beszámolt, a napokban elfoglalta jól megszokott fészkét Kisbágyonban a gólya, ami  elsőként érkezett vissza vármegyénkbe. Igaz, hogy a példány vizslás-újlaki fajtársával minden évben versenyben van ezért a címért, idén még a szokásosnál is bő két héttel korábban hazatért. Papp Ferenc, a madártani egyesület Nógrád vármegyei elnöke elmondta: az extrém korai érkezésnek feltételezhetően időjárási okai lehetnek, továbbá az, hogy ezek a példányok nem Afrikában, hanem valahol a Földközi-tenger partján teleltek. 

– Ugyanez mondható el azokról a gólyákról, amik majd márciusban jönnek vissza, a nagyobb hullám azonban csak áprilisban várható, és vannak amelyek még később, csak májusban érkeznek meg – fogalmazott a szakember, aki arra is kitért, hogy az egyesület munkatársai már készülnek a fogadásukra. Felmérték a fészkek állapotát, ezek alapján kiderült, hogy idén 25 helyen kell munkát elvégezniük: megemelni és fészekalappal pótolni a fészekkezdeményeket, vagy a régi, megsérült fészkeket leszedni és helyreállítani, esetleg az újak alá fészektartót helyezni.

Veszélyes helyre is gyakran fészkelnek

Extrém esetben oszloptranszformátorok tetején alakítják ki otthonukat a gólyák, ez a madarakra is veszélyes és az áramszolgáltatásban is gondokat okozhat, így a fészek nem maradhat ott. Hasonló eset miatt kell azt eltávolítani idén Szécsényben. 

– A tavalyi kifejezetten szerencsés év volt a gólyák számára, így Nógrád vármegyét is kiemelkedő számú költőpár választotta otthonául. 77 fészekaljból repült ki fióka, kilencben nem volt sikeres a költés és 12 fészekkezdemény épült. Ez utóbbiakat a frissen párba álló, fiatal gólyák kezdték el építeni, eljutottak azzal valameddig, de tojás nem raktak. Ilyen kezdemény van egyebek mellett Mátramindszenten, Kazáron és Hugyagon 

– fogalmazott a szakember.

Hozzátette: tavaly több községben is megjelentek új fészkek. Sikeres költés volt ezek közül Nagykeresztúron és Nagybárkányban is. A kimagasló számok a legelők újbóli használatbavételének köszönhetők, ami Nógrádra napjainkban jellemző. Emellett az is kedvezett a madaraknak, hogy a csapadékos időjárás miatt a kétéltűek is jobban szaporodtak.

A szaporulat visszatér a sikeres költés helyszínére

– Az, hogy kiemelkedő volt az elmúlt év a gólyák szempontjából nem jelenti azt, hogy ez idén is így lesz. Mivel hosszú távú vonuló madarakról van szó, sok minden befolyásolja az egyedszám alakulását, ami Sinus-görbéhez hasonlóan változik. A klímaváltozás, civilizációs hatások és a vonulási veszteség is éri őket – ismertette Papp Ferenc. – Azonban mindenképpen pozitív, hogy a helyi szaporulat visszatér a sikeres költés helyszínére, a fiókák abban az 50-60 kilométeres körzetben fognak fészkelni, ahol kikeltek. Nógrádban egyre több területen tér vissza a szabadtéri legeltetés, ami szintén kedvez a gólyáknak, ugyanis a rövid füvű legelőkhöz kötődnek, ezen területek kiterjedése pedig egyre nagyobb térségünkben. 

Önkénteseket várnak

Az égi vándorok hazatérésére idén is közösségi programmal készül a madártani egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.  Az önkénteseket fészekalapok készítéséhez várják, amiből 25-öt szeretnének elkészíteni a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont udvarán február 24-én, 10 órától. A természetes anyagokból, erdei iszalagból, fagyalból, szőlővenyigéből, összeállított alapokat a jövő héten kezdik kihelyezni szűkebb hazánkban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában