Madarak, fák

2024.02.10. 10:50

Madarak és fák napja – versenyre várják a nógrádi diákokat is

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Madarak és fák napja alkalmából országos versenyt hirdet általános iskolai felső tagozatos tanulók számára. Nógrádból is várják a diákokat.

Nool.hu

2024-ben az év madara a kerecsensólyom lett

Forrás: Beküldött fotó / Molnár Márton

Az MME portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a megmérettetés célja bemutatkozási lehetőség biztosítása azoknak a természet iránt érdeklődő tanulóknak, akik az iskolai órákon, szakkörökön, erdei iskolákban és természetjárás során szerzett tudásukat szeretnék összemérni az ország más részein élő diákokkal. 

A Madarak és fák napja egy több mint százéves hagyománnyal rendelkező jeles nap Magyarországon, melyet minden év május 10-én ünneplünk. Célja, hogy felhívja a társadalom, különösen az ifjúság figyelmét az őket körülvevő élővilágra és a természetvédelem fontosságára.

 – írták. 

Az első Madarak és fák napját a kor neves ornitológusa, Chernel István szervezte 1902-ben. Bár azóta már több mint száz év telt el, a természetvédelem fontossága azóta sem veszített jelentőségéből.

Így jelentkezhetsz!

A versenyre 10-14 éves – általános iskola 5-8. osztályos – tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhetnek az iskolájukhoz legközelebb eső területi fordulóra, ennek határideje március 15., péntek. A felhívás szerint a területi fordulón iskolánként egy csapat vehet részt, egy intézményből csak egy területi helyszínre lehet jelentkezni, tehát a regisztrációhoz minden csapatnak szüksége van egy befogadó iskolára. 

A területi fordulót április 12-én, szintén pénteken tartják, ahol a diákok írásbeli feladatokat oldanak meg madárhangokat ismernek majd fel. A területi fordulón első helyezést elérő csapatok jutnak tovább az országos döntőbe, melyre május 11-én, szombaton kerül sor a Gödöllői Királyi Kastélyban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában