Vadászbaleset

2024.02.06. 13:57

Kompromisszumra van szükség a vadászbalesetek megelőzése érdekében a nógrádi szakember szerint

Bejárta az internetet a napokban az a hír, amely szerint egy vadász sebesített meg egy túrázót a Bükkben. A vadászbaleset okán portálunk utánajárt, hogy milyen íratlan szabályok betartásával kerülhetők el a bükkzsércihez hasonló esetek például Nógrádban.

Veres Edina

vadász

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

A napokban egy vadász egy túrázót sebesített meg a Bükkben. Az vadászbalesettel kapcsolatban a Heol.hu arról számolt be, hogy a Bogácstól mintegy 20 kilométerre, Bükkzsérc mellett történt az eset, a sérültet pedig kórházba szállították. Mint azt az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása alapján írták: a helyszínről egy 40 év körüli férfit szállítottak a mentők súlyos, de stabil állapotban kórházba.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében történtek okán portálunk arra a kérdésre kereste a választ, hogy miként kerülhetők el a hasonló esetek. Érdeklődésünkre Szabó László, a Nógrád Vármegyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Nógrád Vármegyei Területi Szervezetének titkára kifejtette: szeptembertől egészen február végéig tart a vadászati főszezon.

– A vadászok többsége ilyenkor rendszeresen felkeresi az erdőt és vadászik. Ugyanakkor a koronavírus-járvány óta nagyot nőtt az erdei turizmus mértéke, ami jó hír, hiszen az erdő mindannyiunké. Ugyanakkor szükség lenne egy közös kompromisszumra, olyan íratlan szabályra, amelyek betartása segít elkerülni a vadászbaleseteket – húzta alá Szabó László, akinek véleménye szerint az ajánlások között mindenképpen helyet kap, hogy mikorra érdemes időzíteni a kirándulást az erdőjáróknak. Mint mondta: a vadászok rendszerint pirkadattól 9-10 óráig, valamint úgy 15 órától estig tartózkodnak a vadászterületen.

A túraútvonalak környékét elkerülik a vadászok

– Szintén egy íratlan szabály a vadászok között, hogy a túraútvonalak környékét elkerülik, illetve fokozott elővigyázatossággal és figyelemmel közelítik csak meg azokat. Fontos lenne, hogy a kirándulók ne térjenek le ezekről a kijelölt nyomvonalakról. Ki kell emelnem, hogy a vadászok természetesen nem szeretnének kitiltani senkit sem az erdőkből, sőt! Ugyanakkor a vadászbalesetek kockázatának csökkentése érdekében a sűrű növényzetet a túrázóknak éppúgy el kellene kerülniük, mint ahogy a vadászok azt a túraútvonalakkal teszik – húzta alá az OMVK Nógrád vármegyei titkára, aki a társas vadászatokkal kapcsolatban arra is kitért: az időpontokról és a helyszínekről a vadászatra jogosult szervezetek rendszerint tájékoztató táblákat helyeznek ki, illetve a közösségi médián keresztül is igyekeznek felhívni ezekre az információkra a túrázni vágyók figyelmét.

Az erdő mindenkié!

Hozzátette: a fent felsorolt pontok betartása a kirándulók mellett ugyanúgy ajánlott például a crossmotorosok, a lovasok és az egyéb technikai sportok szerelmesei számára is.

Szabó László véleménye szerint egyfajta megállapodásra lenne mindenképpen szükség a „két fél között”, hiszen az erdő mindenkié! Éppen ezért a közös célnak is annak kellene lennie, hogy a vadászok és a túrázók kölcsönös tiszteletben tartsák a másik szívének kedves tevékenységet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában