Szórakozás

2024.02.04. 21:28

Kocsonyafesztiválon mulatott a héhalmi lakosság apraja-nagyja

Farsangi mulatságot és hagyományőrző Kocsonyafesztivált rendeztek idén is évindító gyanánt Héhalomban. Rendkívül nagy sikernek örvendett mindkét esemény a lakosság körében, hiszen több mint százan vettek részt rajtuk. A helyszínen ínycsiklandó ünnepi fánkot, kocsonyát, forralt bort és meleg teát fogyaszthattak ingyen az érdeklődők.

Sipos Nina Vivien

Több száz adag kocsonyával készültek a rendezvényre

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Idén is kitett magáért a héhalmi önkormányzat, hiszen hatalmas siker volt a február 3-án, szombaton délután megrendezett Kocsonyafesztivál, amelyre csak úgy özönlöttek az érdeklődők, kicsik és nagyok egyaránt.

– Én azt gondolom, hogy minden település életében elengedhetetlen, hogy legyen közösségi élet. Azt kívánom, hogy a 2024-es év során is jusson eszünkbe az, hogy akkor vagyunk életképesek, jó lakói a községnek, ha szeretjük a másikat és foglalkozunk egymással – fogalmazott nyitóbeszédében Bakos József polgármester, hozzátéve: – Mi mindig fontosnak fogjuk tartani, hogy olyan eseményeket szervezzünk, ahol a héhalmiak és az idelátogatók jól szórakozhatnak és kellemes élményekkel tudnak gazdagodni.

Sikeresnek bizonyult a tél végi rendezvény

Az előző esztendőt karácsonyi műsorral zárták le decemberben Héhalomban, ezért az idei évet ezzel a hagyományőrző programmal szerették volna hivatalos megnyitni. Immár kilencedik alkalommal tartottak évindító Kocsonyafesztivált, amelynek a falu központjában található polgármesteri hivatal, és az épület előtti tér adott otthont. 

A mókázással teli rendezvényt abból az okból kezdte el szervezni évekkel korábban a település vezetése, hogy a szürke téli hónapokban egy vidám délutánnal kovácsolják szorosabbra a helyi közösséget. Ezt a nemes célt 2024-ben is sikerült elérni, mivel több mint száz ember vett részt a Kocsonyafesztiválon, együtt mulatva a helyszínen, ahol bátran fogyaszthatott mindenki díjmentesen kocsonyát, farsangi fánkot, meleg forralt bort és teát.

Fontosnak tartják a hagyományőrzést

Bakos József, Héhalom polgármestere elmondta hírportálunknak, hogy a kocsonya készítésnek nagy hagyománya van vidéken, viszont sajnos egyre jobban eltűnik a családok szokásaiból. A rendezvénnyel ezt a tradíciót igyekeztek feleleveníteni nem csupán a helyiek, de az odalátogatók számára is. 

– Büszkék vagyunk arra, hogy mi itt Héhalomban mindent saját magunknak készítünk el: a produkciókat, a díszeket, az ételeket, a játékokat. Most sem volt ez másképpen. A több mint 650 darab kocsonyát a Rózsikák nevezetű kézműves csoport tagjai készítették el, akik azzal a céllal gyűjtik össze az idősektől megismert szokásokat, hogy az fennmaradjon a következő nemzedéknek – árulta el Bakos József, hozzáfűzve: – Azt valljuk errefelé, hogy a kocsonya és a fánk együtt jár, ezért a Rózsakör Nyugdíjasklub tagjai ezen alkalomból összesen 1200 darab farsangi fánkot sütött ki helyben, mellé pedig házi sárgabaracklekvárt kínáltak. Ez a sok mennyiség általában el is szokott fogyni nálunk.

Jól szórakoztak a gyerekek is

A településvezető kitért arra, hogy fontosnak tarják, hogy a rendezvényeiken a helyi előadóknak is lehetőségük nyíljon megmutatni tehetségüket, így a héhalmi civil szervezetek – például a Rózsakör Nyugdíjasklub és az egyházi kórus tagjai –, egyéni fellépők, illetve az iskola és óvoda gyerekei szórakoztatták a közönséget színvonalas és humoros műsoraikkal. A gyerekek számára szombaton 14 órakor kezdődött egy farsangi program, amelynek keretén belül jelmezversenyen, vetélkedőn és vicces báb előadáson mulathattak kedvükre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában