Nool.hu videó

2024.02.22. 14:18

Kiemelten támogatják a bűncselekmények áldozatait Nógrádban (videó)

Az áldozatok napja alkalmából az Igazságügyi Minisztérium szakmai irányítási főosztálya, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal gyámügyi és igazságügyi főosztálya, valamint a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatósága szakmai megbeszélést tartott az áldozatsegítő tevékenység és a büntetőeljáráshoz kapcsolódó közvetítői eljárás helyzetéről csütörtök délelőtt a salgótarjáni Vármegyeházán.

Nagy Orsolya

A fórum résztvevői arról tanácskoztak, hogyan lehetne még hatékonyabb az áldozatok segítése

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A szakmai kerekasztal-beszélgetés célja az volt, hogy teret biztosítson a rendőrség, a kormányhivatalok áldozatsegítéssel foglalkozó munkatársai, valamint az áldozatok támogatásában résztvevő egyéb szervek és civil szervezetek számára. Gáspár Anikó, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársa elmondta portálunknak, hogy hazánk 1993-ban a bűncselekmények áldozatainak napjává nyilvánította február 22-t.

Széles körű tájékoztatást adnak

– A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság kiemelten kezeli a bűncselekmények áldozatainak segítését és széles körű tájékoztatását. Az áldozatsegítés célja, hogy a bűncselekményt elszenvedett és emiatt életminőségükben veszélybe került személyek társadalmi, erkölcsi és anyagi sérelmei enyhüljenek – közölte Gáspár Anikó.

Hozzátette: a bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések áldozatai tájékoztatást, érzelmi támogatást, jogi tanácsadást, ügyviteli segítséget, áldozati státusz igazolást, azonnal pénzügyi segélyt és állami kárenyhítést kaphatnak.

Még hatékonyabb segítségnyújtáson dolgoznak

Medve Judit, a salgótarjáni Áldozatsegítő Pont vezetője kiemelte, erre a kerekasztal-beszélgetésre azért volt szükség, hogy a szakemberek megtudják beszélni, hogy mik azok a pontok, amelyeken még változtatni tudnak oly módon, hogy még hatékonyabb legyen az áldozatok segítése.

Medve Judit, a salgótarjáni Áldozatsegítő Pont vezetője fontosnak tartja a szakmai megbeszéléseket
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Mint mondta, Salgótarjánban egyébként több mint két éve működik már az Áldozatsegítő Pont, így már statisztikai adatok is vannak, amelyekből kiderült, hogy a 2023-ban 60 százalékkal nőtt az elért áldozatok száma. Mindezt tovább kell fokozni, hiszen még mindig sok ember van, akihez nem jutnak el az információk arról, hogy milyen segítséget is kaphatnak.

Az Áldozatsegítő Pontra bátran betérhetnek

A rendezvényen dr. Kalmár Zsolt, Nógrád vármegye bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese úgy fogalmazott, hogy a bűncselekményeknek nem csak elkövetői vannak, hanem sértettei, áldozatai is. A rendőrség tevékenységében éppen ezért egy paradigmaváltás következett be már évekkel ezelőtt, hogy a megelőzésen és a felderítésen túlmenően az áldozatok kártalanítására és segítségnyújtására is külön figyelmet szentelnek.

Kifejtette: a salgótarjáni Áldozatsegítő Pont jelentős mértékben elősegíti az áldozatokkal való foglalkozást. Ugyanakkor van még mit tenni ezen a területen, ezt szolgálta a konferencia is, amely előrébb viszi a munkát.

Értékelték az elmúlt évet

Az eseményen Végh Béla, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal igazságügyi osztály vezetője értékelte az áldozatsegítő szolgálat tavalyi eredményeit. Ezt követően Medve Judit, az Áldozatsegítő Pont vezetője az áldozatsegítő szolgáltatásokkal kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023-as áldozatvédelmi tevékenységét a főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársai ismertették, amely után a büntetőeljáráshoz kapcsolódó közvetítői eljárás jellemzőiről és jelentőségéről beszélt Varga Mihály, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal igazságügyi osztály munkatársa.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában