Kiállítás

2024.02.11. 14:18

Hiánypótló elemmel bővítették a tízéves Nosztalgia Múzeumot Szécsényben (fotók)

A szécsényi Nosztalgia Múzeum fennállásának tizedik évfordulója alkalmából vidám farsangi délutánt rendeztek szombaton az intézményben. Új kiállításelemmel is bővült a tárlat.

Lászlók Judit

A Nosztalgia Múzeum gyűjteménye a régi korok emlékét idézi vissza

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az eseményt Csukáné Szerémy Andrea alpolgármester Mikes Éva Autóstop című dalával nyitotta meg. Ezután Csatlós Noémi, a Szécsényi Művelődési Központ közművelődési referense ismertette a múzeum elmúlt tíz évének mérföldköveit.

– Sokunknak nem kell bemutatni a Nosztalgia Múzeumnak a szívét-lelkét, Jászberényi Pált, aki már egészen fiatal kora óta különös érdeklődést mutat a régi idők tárgyai, emlékei, a múlt kincsei iránt – fogalmazott Csatlós Noémi. Hozzátette: – A szó legnemesebb értelmében vált szenvedélyévé az olyan tárgyak gyűjtése, amik az előző generációk használati eszközei voltak. Kezdetben csak néhány tárgyról volt szó, azonban ahogy teltek az évtizedek, ezek elkezdtek szaporodni, de a gyűjtő csak a közvetlen környezetének tudta mindezt megmutatni. 

A tárgyak számának növekedésével pedig egyre nagyobb lett az igény arra, hogy ezt a sok-sok értéket a nyilvánosságnak is megmutassák. 

Aztán 2013-ban az önkormányzat megalapította a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft.-t, amelynek első ügyvezető igazgatója Garamvölgyi Andrea lett, akinek a rengeteg ötlete között szerepelt a Nosztalgia Múzeum létrehozása is. Megkereste Jászberényi Pált, aki igent mondott a felkérésre és elindult az ötlet megvalósítása, majd 2014. február 1-jén megnyílt a múzeum Szécsényben, a Sas úton.

Fábry Sándor is bemutatta a múzeum gyűjteményét

Csatlós Noémi felidézte, hogy három évvel később, 2017-ben a múzeum helyet kapott a belvárosban, Pintér Sándor régész és ügyvéd egykori otthonában. Mint mondta, a múzeum az évek alatt nagyon sok látogatót vonzott, azonban országosan ismertté 2021-ben vált, amikor is szerepelt Fábry Sándor műsorában. Aztán 2023-ban a múzeumok éjszakáján Jászberényi Pállal közösen eldöntötték, hogy megünneplik a múzeum fennállásának tizedik évfordulóját méghozzá a kiállítás megújításával. 

A tárlat végül egy olyan elemmel bővült, ami eddig talán hiányzott a múzeumból és a 60-as, 70-es, 80-as évek panelprogramjáról emlékezik meg.

 Ugyanis a városban mind a mai napig sokan élnek társasházakban, illetve oda köti őket a gyermekkoruk, a fiatalságuk és szívesen emlékeznek vissza ezekre az időkre. Ennek megfelelően a múzeum egyik helyiségében kialakítottak több felajánlásnak köszönhetően egy panelszoba belsőt megidéző kis enteriőrt. 

Nagy érdeklődés övezte az új tárlatot

Ezt követően Stayer László, a város polgármestere mondott beszédet, amelyben gratulált Jászberényi Pálnak az értékes gyűjteményéhez.  A megnyitó után a résztvevők megtekinthették az új kiállítást és kipróbálhattak különböző játékokat a nosztalgia jegyében. Emellett a hagyományokhoz hűen egy-egy gondűző cédulára ráírhatták azt a bánatukat, gondjukat, amelyektől szeretnének ebben az évben megszabadulni. Ezeket Rozika, a télboszorka fogadta, aki bánatokkal és gondokkal együtt a rendezvény végén a tűz martalékává vált. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában