Felhívás

2024.02.03. 12:22

Gyakran éri baleset Nógrád útjain a gyalogosokat – így kerüld el a bajt!

A gyalogosok a közúti közlekedés legveszélyeztetettebb résztvevői közé tartoznak Nógrád vármegyében is. Ha közúti közlekedési baleset éri őket, szinte minden esetben személyi sérülés történik, ezért elengedhetetlen a szabályos, figyelmes és megfontolt közlekedés.

Nagy Orsolya

A Nógrád vármegyei rendőrség Facebook-oldalán közölte: az egyik legfontosabb szabály, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van – kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is – az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. 

A járművezetők ezért fokozottabb figyelemmel és óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, valamint az olyan helyeket – oktatási-, egészségügyi intézmények és buszmegállók környéke –, ahol úttestre lépő gyalogosokra számítani lehet. Hozzátették: azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, olyan sebességgel kell megközelíteni, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjanak tenni, tehát amennyiben szükséges, az átkelőhely előtt meg tudjanak állni.

Fontos a szabályok betartása

A rendőrség arra kéri a közlekedőket, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló, vagy forgalmi okból álló jármű mellett álljanak meg és csak akkor haladjanak tovább, ha ezzel nem sértik meg a gyalogosok elsőbbségi jogát.

„Körültekintően, előzékenyen, a KRESZ szabályokat, a közúti jelzőtáblák figyelmeztetéseit és előírásait betartva az időjárási-, a látási- és az útviszonyoknak megfelelően vezessék a járműveiket! Próbáljanak meg szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal, annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet” – fogalmaztak a rendőrök.

Ezen túlmenően arra hívták fel a gyalogosok figyelmét, hogy mielőtt az úttestre lépnek, mindig legyenek körültekintők, lehetőség szerint teremtsenek szemkontaktust az úton közlekedő gépjármű vezetőjével, és győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak kelni az úton anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában