Kiállítás

2024.02.23. 13:49

Beköszöntött a jégkorszak a balassagyarmati kiállításon (fotók)

A Magyar Természettudományi Múzeum legnépszerűbb kiállítása érkezett a balassagyarmati Vármegyeházára. A jégkorszakról szóló tárlat különleges tárgyi anyagok, gerinces ősmaradványok, tudományosan hiteles rekonstrukciók segítségével mutatja be a jégkorszak környezetre gyakorolt hatását.

Lukács Zsófia

A Jégkorszak című kiállításon a Magyar Természettudományi Múzeum anyagát bemutatva segítenek a jégkorszakról pontos képet kapni, és eloszlatni a tévhiteket is. A tárlaton különleges tárgyak, gerinces ősmaradványok, tudományosan hiteles rekonstrukciók segítségével mutatják be a legutóbbi jégkorszak környezeti hatását, nyomait.

A vándorkiállítás pénteken nyitotta meg kapuit a Vármegyeháza dísztermében, Balassagyarmaton. Az ünnepélyes megnyitón Medvácz Eszter ifjúsági referens köszöntötte a megjelenteket, majd Csach Gábor polgármester a kiállítás létrejöttét ismertette. 

– Mivel a Palóc Múzeum télen zárva tart, innen jött az ötlet, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítását megszervezzük. Öt kiállítás lesz az évben, amivel próbáljuk Balassagyarmat kulturális szolgáltatásait, tudományos ismereteit bővíteni. Az első kiállítás a jégkorszakról szól, tárlatvezetéseken idézik meg ezt a távoli korszakot– mondta Csach Gábor.

A gyerekek érdeklődve járták körbe a tárlatot

A Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója, Nagyné Barna Orsolya a megnyitón hangsúlyozta: a kiállítás a diákok tudásának bővítését, elmélyítését szolgálja.  – Köztudott pedagógiai alapelv, hogy az iskolában szerzett tudást jobban el tudják sajátítani, ha az információk egyszerre több csatornán érkeznek. Itt interaktív táblákkal, valódi ősleletekkel élményszerűvé válik az, amit a tanórán megtanultak – emelte ki Nagyné Barna Orsolya. Hozzátett: a balassagyarmati iskolák tanulói ingyenesen látogathatják a kiállítást, a vidéki intézmények diákjai pedig kedvezményesen.

A megnyitóünnepségen Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az intézmény egyik célja az, hogy a tárlattal felhívja a figyelmet a bolygónkon tapasztalható klímaváltozás kiemelt intenzitású hatására és az emberek felelősségére. 

– Jelenleg is egy jégkorszakban élünk, azonban annak egy melegebb periódusában. Arra hívjuk fel a figyelmet, hogy már akkoriban is volt felelőssége az embernek a környezetéért. Fontos, hogy már a kisgyermekek is megismerkedjenek a jégkorszakkal, lássák a változásokat. Itt az állatok mérete, a megafauna is megfigyelhető, hiszen hidegben minden állatnak nagyobb a mérete, azonban ezeket az ember vadászattal kiirtotta – tért ki rá a múzeum főigazgatója.

Mikor látogatható?
A kiállítást interaktív elemek, tudományos rekonstrukciók és valódi ősleletek nagy száma teszi különlegessé, amely egy hónapon keresztül hétköznapokon 14-től 17 óráig, hétvégente pedig 14-től 16 óráig látogatható. A belépés balassagyarmati lakcímkártyával és balassagyarmati óvodák és  iskolák számára ingyenes.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában