Színház

2024.02.10. 13:04

Balassagyarmatra érkezik előadásával az Udvari Kamaraszínház

Lukács Zsófia

Wass Albert Jönnek! és az Adjátok vissza a hegyeimet! című kisregényeiből írt A világ és a vége című előadást láthatja a gyarmati közönség az Udvari Kamaraszínház szereposztásában február 16-án, pénteken, 18 órától a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.  

A társulat közleménye szerint az előadás már szerepelt sok évvel ezelőtt az Udvari Kamaraszínház repertoárján, de most ismét elérkezett az idő, hogy új formában, új színművészekkel kerüljön a nagyérdemű elé. Drámai-zenés formában, új hangzásvilággal dolgozzák fel a témát, ahol a zenének és az énekszónak legalább olyan fontos szerepe lesz, mint a kimondott szónak és a mozdulatoknak. Wass Albert veretes magyar nyelvezete keveredik Andrási Attila Jászai Mari-díjas rendező ízig-vérig modern stílusával.

Miről szól a darab?

A cselekmény a két világégés között játszódik, Erdély elvesztéséről szól, arról a ma is képtelen és szinte elképzelhetetlen helyzetről, amikor este nyugovóra tér az ember Magyarországon, reggel pedig Romániában ébred anélkül, hogy egy tapodtat is mozdult volna jobbra vagy balra. Adott egy világ, amelybe beletartoztunk, minden rezdülésünkkel, idegszálunkkal kötődtünk hozzá, biztos igazodási pont volt, és egyszer csak eltűnik a föld a talpunk alól. Hogyan lehet ezt feldolgozni lelkileg? Mi, akkor még nem élt magyarok, de szívünkben, genetikánkban hordozva ezt a traumát, hogyan tudjuk kezelni, hogyan tudunk közelíteni hozzá több mint száz év távlatából, és hogyan tudjuk enyhíteni, felmutatva utódainknak megoldásokat, akár a humor, az irónia eszközeivel is  – olvasható az előadásról kamaraszínház oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában