Vadkamera

2024.01.14. 13:56

Vadkamera kapta lencsevégre a börzsönyi hiúzt, rejtőzködő életmódot folytat a ragadozó

A Börzsöny Alapítvány egyik vadkamerája különleges vadállatot rögzített még decemberben, a felvételt csak most hozták nyilvánosságra.

Nool.hu

Úgy tűnik jól van a nagymacska

Forrás: Facebook | Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont a Hiúz Házban |Börzsöny Alapítvány/Bedő Péter

A térségben mintegy húsz vadkamera működik az alapítvány gondozásában, és korábban egy másik eszközük kapta lencsevégre az erdőben kószáló hiúzt - írta a Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont a Hiúz Házban nevű Facebook-oldal. Az azonban kérdéses, ugyanarról az állatról van-e szó, mint korábban.

Szeret rejtőzködni

A Kárpát-medencében előforduló hiúzok a kárpáti hiúz alfajába tartoznak. E ragadozók testhossza körülbelül egy méter, amihez még a farok 15-25 centimétere is hozzáadódik. Átlagosan 70 centi magasak, jellegzetes tulajdonságaik közé tartozik a pettyes bunda, a sajátos szakáll, valamint a fülek hegyén díszelgő szőrbojt, amit régebben fülpamatnak neveztek. Kiváló hallással és tapintással rendelkeznek, rejtőzködő életmódot folytatnak. Zsákmányukra egyetlen, 3-4 méteres ugrással támadnak. Erős, éles karmaik segítik a zsákmány sikeres megfogását. Éjszakai ragadozók, étlapjukon a különféle madarak és kisrágcsálók mellett szerepelnek őzek, rókakölykök, szarvasborjak és vadmalacok is. Magányos életmódot folytatnak - írja a Wikipédia.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában