Kirándulás

2024.01.05. 21:22

Túraajánló: Salgó várából télen is pompás kilátás nyílik a környező hegyekre

Év elején, a januári időszakban is érdemes időt szánni a mentális és fizikai feltöltődésre.

Lászlók Judit

Salgó vára a Boszorkánykőről

Forrás: Nool.hu

Fotó: Faragó Zoltán archív

Az aktív kikapcsolódáshoz ezúttal Salgó várának felfedezését ajánljuk, amely egész évben látogatható, belépődíj nélkül. A vulkáni kúpra épült vár romjait a felújított és idén augusztusban ünnepélyes keretek között átadott Dornyay Ház előtti parkolóból elindulva egy 3,6 kilométeres túraútvonalon érhetjük el. A túraútvonal az Eresztvényi tanösvény egy részén átvezet, így az utat információs táblák egészítik ki, amelyekről sok érdekességet is megtudhatunk. 

Emellett ha elfáradnánk útközben egy pihenőt is találunk. Végül az út végén megcsodálhatjuk a Salgó várát, amelyet a 13. században építtetett a környéket uraló Kacsics nemzetség Illés ágához tartozó Simon bán. Ugyan a várat 1938-ban turisztikai célból felújították, aztán az 1980-as években megkezdett régészeti feltárás és helyreállítás mentette meg a megsemmisüléstől. A 625 méter magasságú csúcson pazar körpanoráma nyílik a környékbeli hegyekre, a Karancsra és a Cseres-hegységre, de látszódnak a Bükk, a Mátra és Cserhát vonulatai is. Sőt, kedvező időjárás esetén innen szintén láthatóvá válik a Magas-Tátra. A várból visszafelé vezető úton érdemes vetni egy pillantást a Boszorkánykőre, az 572 méter magas Kis-Salgó tetején lévő vulkáni képződményekre. Mint ismert, a hegyet vastagon befedi a kihűlt láva. A néphiedelem szerint, viszont a lapos tetejű sziklán boszorkányok táncolnak, innen ered a neve is. Érdekesség, hogy innen szintén pompás kilátás nyílik a Salgó várára és a környékre egyaránt. 

A Dornyay Ház előtti parkolóba visszatérve pedig, megpihenhetünk és megtekinthetjük a belülről is a frissen felújított épületet, ahol Mustó János galériája, felvidéki magyar festők tárlata, valamint természetbúvár szoba is várja az érdeklődőket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában