Tervek

2024.01.26. 19:58

Több százmillió forint értékben valósulhatnak meg fejlesztések idén Szügyben

Szügyben pályázati forrásból idén több beruházás, köztük kerékpárutak, útfelújítások, a volt vármegyeháza B-épületének az energetikai korszerűsítése, a Leánykökörcsin-kilátó felújítása és egy turistapihenő is megvalósulhat. Továbbá az önkormányzat önerőből komposztálótelepet hozhat majd létre. Mindezek mellett pedig több pályázatuk is elbírálás alatt áll.

Lászlók Judit

Frenyó Gábor, Szügy polgármestere tájékoztatott a település társadalmi felelősségvállalásában betöltött szerepéről

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH archív

Sikeresen pályáztak a TOP Plusz programban 

Frenyó Gábor, Szügy polgármestere a portálunk érdeklődésére az idei terveikkel kapcsolatban elmondta, hogy a már elnyert pályázati forrásokból megvalósuló beruházások mellett, önerőből is szeretnének fejlesztéseket végrehajtani.

– A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz programban korábban elnyert támogatásnak köszönhetően összesen 252 millió forintot fordíthatunk a kerékpárutak összekötésére a Szügy Mohora felőli végétől egészen Balassagyarmatig. Ennek már zajlik a közbeszerzési eljárása, így bízom benne, hogy ez idén megvalósul – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: – A régi vármegyeháza B-épületének már tavaly elkezdődött a felújítása. Az önkormányzat saját költségvetéséből 50 millió forintot fordít erre és ezt kombináljuk a TOP Plusz programban elnyert több mint 57 millió forintból megvalósuló energetikai korszerűsítéssel. A munka már idén befejeződhet. Továbbá ismét a TOP Plusz program által újulhat meg közel 50 millió forintból a Kossuth út (Rákóczi út és Madách út között) 490 méter hosszban. Ennek már szintén zajlik a közbeszerzési eljárása.

175 millió forintból újulnak meg a külterületi utak 

A polgármester kifejtette továbbá ebben az évben több mint százhetvenötmillió forint pályázati forrásból a focipálya melletti földút, a Mezihoriba a településről kivezető, valamint a napelem parkba kivezető és azt a Mohorára vezető úttal összekötő, a Berekalji víztározóhoz vezető, a Dudáskára vivő és a Szalatnyába kivezető földutak kaphatnak köves borítást. A beruházáshoz az önkormányzat több mint tízmillió forint önerőt biztosít. Frenyó Gábor ezután kitért a turisztikai célú fejlesztéseikre is.

Turisztikai célú beruházás is megvalósulhat idén 

– Szintén a TOP Plusz programban elnyert 121 millió forintból felújítjuk és statikailag megerősítjük a Leánykökörcsin kilátót, valamint a környezetében tűzrakó hely, esőbeálló és tanösvény kerül kialakítására. Továbbá a település központjában lévő üresen álló önkormányzati épületben egy turista pihenőhelyet is létrehozunk – közölte a polgármester, aki szerint idén saját forrásból kialakítanak majd egy komposztáló telepet is, amelyhez az elvi engedélyt már megkapták, így az ehhez szükséges terveket kell most benyújtaniuk.

Több pályázatuk is elbírálás alatt áll

Frenyó Gábor portálunknak arról is beszélt, jelenleg több benyújtott pályázatuk is elbírálásra vár. Ezek közé tartozik a „A két tanító” című projekt, amelynek során végre felújíthatják a Beniczky-kúriát. A polgármester kiemelte, sikeres elbírálás esetén a munkálatok még idén elkezdődhetnének, a felújított létesítményt pedig közösségi térként használnák a jövőben. Mint mondta, ezen kívül 49 ezer euró értékben nyújtottak be pályázatot a falunapjuk nemzetközivé szélesítéséhez felvidéki települések részvételével, illetve annak keretében egy focitornát is rendeznének a magyar és a szlovák U8-9-10 éves korosztály számára. Emellett szintén döntésre vár a Vidékfejlesztési Programban a piac projektje.

A polgármester végül hangsúlyozta idén is igyekszenek majd a pályázati lehetőségeket a lehető legjobb módon kihasználni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában