Beruházás

2024.01.08. 18:08

Több mint négyszázmillió forintból épült fel Zsigmond király városa Pásztón

Mintegy 407 millió forint pályázati forrásból valósította meg a közelmúltban Pásztó önkormányzata a Zsigmond király városa című projektet – derült ki az önkormányzat portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményéből.

Nagy Orsolya

A beruházás során a város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományait és értékeit bemutató interaktív kiállítást alakítottak ki, és több különböző középkori tematikájú fesztivált és rendezvényt fognak megvalósítani

Forrás: Nool

Fotó: Balazs Ladoczki

Mint fogalmaztak, a kapott összegből a város történelmi városközpontjában található középkori hangulatú Romkert területén, az ott lévő épületegyüttes adottságaira építve – azokat megújítva és továbbfejlesztve – egy attraktív, nagy turisztikai vonzerővel bíró, változatos programokat és szolgáltatásokat nyújtó komplex beruházás valósult meg.

Hozzátették: a beruházás központi részeként a történelmi városrészben található Csohány Galéria és Gaál István emlékház épületei újultak meg, valamint további kiállítási eszközök beszerzése is a projekt részét képezte. A Múzeum tér 4. szám alatt található régi, rossz kihasználtságú épületek új köntöst kaptak, amely funkcionális bővítést is jelentett. A Gaál István emlékház egy, a műemléki környezetbe illeszkedő, de mégis modern, több mint 450 négyzetméteres rendezvényházzá bővült. 

Közösségi teret alakítottak ki

Az önkormányzat arra is kitért, hogy a kültéri rendezvények lebonyolításának érdekében az épületek között közösségi teret alakítottak ki, a közlekedő felületeket pedig térburkolat borítja és utcabútorokat is elhelyeztek. Ezen túlmenően szabadtéri installációként egy gravírozott üvegpanel készült a ciszterci kolostor környezetében található középkori templomrom valamikori méreteinek és látványának bemutatására, a megmaradt épületromokat vizuálisan kiegészítve. 

A rendezvényház kertjében pedig kültéri látványelemként egy térkőbe vésett, nagyméretű iránytűs térképet hoztak létre. Mint kiderült, az infrastrukturális fejlesztések eredményeképpen megújult épületek sokoldalú használhatóságot biztosítanak. A beruházás során a város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományait és értékeit bemutató interaktív kiállítást alakítottak ki, illetve ehhez kapcsolódóan több különböző középkori
tematikájú fesztivált és rendezvényt fognak megvalósítani a jövőben. Mindez illeszkedik a város már hagyományos, sikeres Zsigmond-napi rendezvényéhez, annak méltó helyszínt és kibővített tartalmat biztosítva. 

Fesztiválok helyszínévé is válhat

A tervek szerint továbbá művészeti és kulturális jellegű kiállításoknak és egyéb társadalmi eseményeknek is helyszínt biztosítanak, így például zenei fesztiváloknak, koncerteknek, különböző előadásoknak, konferenciáknak, filmvetítéseknek, de fotó- és festőművészek kiállításainak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában