Beruházás

2024.01.06. 16:03

Több mint hatszázmillióból jött létre Pásztó turisztikai attrakciója, a Varázsvölgy

Nagyszabású turisztikai beruházást valósított meg a helyi önkormányzat a közelmúltban a településen. Mint arról sajtóközleményében beszámolt: a Varázsvölgy Pásztón című projektre több mint 642 millió forintos támogatást nyertek.

Nagy Orsolya

A beruházás eredményeképp megtörtént a középkori Szalay-malom műemléki állagmegóvása, bemutathatóvá tétele, a műemlék közvetlen közelében szabadtéri színpad épült, továbbá egy nyílt közösségi teret is létrehoztak. Megvalósult a Kossuth utcában található Rajeczky-ház felújítása, egy kávézó kialakítása, továbbá az eszközök beszerzése is a projekt részét képezte. A turisztikai attrakció látogatóinak fogadására a Szent Imre téren parkoló is létesült.

Mint fogalmaztak: a beruházás során bemutatóteret alakítottak ki, rekonstruálták a malmot, sétányt hoztak létre térburkolattal, lépcsőket építettek, de a zöld területet is rendbe tették. Ezen túlmenően létrehoztak egy fogadóépületet is, amely a látogatók számára információt nyújt a város és a környék látnivalóiról. Az épületben egy ajándékbolt, információs pult, illetve vizesblokk is helyet kapott, amely hozzájárul a város környékbeli rendezvényeinek a lebonyolításához is. Emellett a fogadóépület melletti területen minimum két busz és 10-15 személygépkocsi parkolására megfelelő parkolóhelyet alakítottak ki. 

A fogadóépület és a Szalay-malom között sétány is létrejött, amely lehetőséget biztosít a különböző helyi mesterségek, kiállítások és vásárok bemutatására, illetve rendezésére.

Az önkormányzat arra is kitért, hogy új köntöst kapott Rajeczky Benjamin lakóháza, valamint a közvetlen közelében egy kávézó és egy terasz is épült, így belátható a teljes műemléki terület.

Kifejtették továbbá azt is, hogy a komplexumhoz kapcsolódik egy tartalomfejlesztés is, amely mobiltelefonon keresztül elérhető applikáció formájában mutatja be a Romkert nevezetességeit, a Ciszterci kolostort, az Oskolamester házát, valamint a középkori üveghutát.

Ezen túlmenően a rendezvények, illetve a szabadtéri mozi lebonyolításához szükséges eszközöket, fény- és hangtechnikát, valamint bemutathatóságot segítő kiegészítő kellékeket is vásároltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában