Jegyzet

2024.01.03. 08:55

Szerencsés év

Lászlók Judit

A legtöbb ünnepünket általában rengeteg babona övezi, ez alól pedig a szilveszter és az újév sem kivétel. Ezekre azonban valamiért sokkal többen fordítanak figyelmet, azok közül is, akik nem hisznek a népi hiedelmekben, így például én is. A legnépszerűbb babonák közé kétségkívül a lencsefogyasztás tartozik, ugyanis a hiedelem szerint minél többet eszünk belőle, annál több pénzünk lesz az évben.

Szintén sokan készítenek az új év első napjaiban malachúst, amelynek a fogyasztása is a szerencsével függ össze. Ugyanis a népi hiedelem szerint a malac az orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Ezzel szemben a csirke vagy a tyúk pedig elkaparja azt. Ezért tilos szárnyas ételeket tenni az asztalra. Én ezek közül a lencsefogyasztást szinte mindig betartom, így nálunk az év első napján most is került az asztalra.

Azonban idén a lencsefőzelék helyett lencsegulyást készítettem. Ugyanakkor ügyeltem rá, hogy halat vagy szárnyast semmilyen formában sem fogyasszunk. Bár tilos a házimunka is, amit ilyenkor leginkább a szilveszteri buli hatásai miatt hanyagolok. Amit pedig mindig betartok az az, hogy a buliba való elindulás előtt megtöltöm apróval a kabátzsebem azért, hogy az újévkor sem legyen üres. Persze tudom, hogy ezek a szokások aligha segítenek abban, hogy az év bőséges és szerencsés legyen, de azért ártani nem árthat, ha annak érdekében már mindent megtettünk az első órákban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában