Természetszeretet

2024.01.19. 06:55

Salgótarjáni operatőr készítette el a madártani egyesület jubileumi kisfilmjét

Az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megbízásából készítette el a salgótarjáni származású természetfilm-rendező és operatőr, Drexler Szilárd a Szeretjük a madarakat című kisfilmet, amely a közösségi média felületein is megtekinthető.

Sipos Nina Vivien

Az egyesület ötvenedik születésnapja alkalmából készítette el Drexler Szilárd a Szeretjük a madarakat című kisfilmet

Forrás: Beküldött fotó

Ötven évvel ezelőtt, 1974. január 6-án 200 lelkes madárvédő gyűlt össze a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlang mozijában, hogy új szervezetet hozzon létre. Az alapító tagok nagy ambíciókkal indították útjára az egyesületet, talán nem is sejtve, hogy mi mindent fognak elérni fél évszázad alatt  – olvasható a szervezet hivatalos honlapján.

Az egyesület létrejöttének 50. évfordulója alkalmából készített a nagy sikereket elért salgótarjáni operatőr, Drexler Szilárd egy háromperces, Szeretjük a madarakat című kisfilmet, amellyel kapcsolatban portálunknak is nyilatkozott.

– Megbízás alapján történt, hogy én csináltam meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ötvenedik évfordulója alkalmából a jubileumi kisfilmet, viszont aktív tagjai is vagyok a madártani közösségnek, segítek, amikor csak tudok. Mivel az egyesület tevékenysége az egész országot lefedi, ezért törekedtem arra, hogy én is ugyanezt tegyem, és lehetőség szerint minden térséget bemutassak. Itt, Nógrád vármegyében azonban van egy olyan magával ragadó hegyvidéki környezet, ami valamivel másabb képet fest az emberek számára, mint a Jászság vagy a Fertő-tó térsége, ezért a hegyvidéki, erdei felvételeket itt készítettem, a Karancs-Medvesben.

Drexler Szilárd elmondta: több ismeretterjesztő- és dokumentumfilmet is készített már a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek tavaly – folyamatos utazással és forgatással telt számára 2023 nagy része –, amiket az idén fognak majd publikálni. Tervei szerint szeretne csinálni egy közel félórás filmet a madárvédelemmel és a madarak megfigyelésével kapcsolatban, ami előreláthatóan az év vége felé fog elkészülni. Emellett olyan jövőbeli projektet is tervez megvalósítani a filmrendező, ami szülőföldjéhez, Salgótarjánhoz kapcsolódik.

Az egész pályafutásom a természet szeretetéből épült fel

– Salgótarjánban, Rónafalun nőttem fel, tehát innen eredeztethető a környezet iránti mély szeretetem, csodálatom és tiszteletem. A mai napig imádom, ha körülvesz a természet, ez a mindenem, és ez tölt fel energiával. Gyerekkoromban nagyon sok könyvet olvastam, ami olyan emberekről szólt, akik a természetben valamilyen aktív tevékenységet végeznek: filmeznek, fotóznak. Homoki Nagy István munkássága és Schmidt Egon ornitológus könyvei voltak rám nagy hatással, amikben a megfigyeléseit jegyezte le. Azokat a köteteket olvasva elfogott az az érzés, hogy én is szeretnék ilyen élményeket átélni, és vonzott, hogy jobban megismerjem a természetet. Innen indult minden. Elkezdtem fotózni, majd később már filmeket is készítettem stúdiók segítségével – mesélte boldogan Drexler Szilárd, hozzáfűzve: – Tulajdonképpen az egész pályafutásom a természet szeretetéből épült fel.

– Véleményem szerint a magam szintjén jól át tudom adni az emberek és a társadalom számára azoknak az ismeretterjesztő szakmáknak a célját, lényegét, amik kutatással, természetvédelemmel és ökológiával foglalkoznak. Szeretem is ezt csinálni, hiszen létfontosságúnak tartom, hogy a hétköznapi emberek is megértsék, elfogadják, hogy a környezetvédelem, a környezettudatosság, az erdő és a madarak védelme elengedhetetlen tényezők – magyarázta az operatőr.

A salgótarjáni filmrendező azt is hangsúlyozta: mindig vannak filmkészítési tervek a tarsolyában, amik csak a megfelelő időre, az anyagiakra és a megvalósításra várnak. Többek között Salgótarjánról – hogyan változott meg a város –, a környezetről és az itt élő emberekről is szeretne majd készíteni egy elemző, feltáró dokumentumfilmet a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában