Fejlesztés

2024.01.04. 14:00

Piacot is kialakítanának, pályázati pénzből több beruházást is terveznek idén Nógrádon

Nógrádon pályázati forrásból egyebek mellett a bölcsőde építését, a piactér kialakítását a Nógrádi vár feljárójánál, valamint a Morgó-pataki víztározó környezetének a megújítását tűzték ki célul az idei évre.

Lászlók Judit

Varga Richárd, Nógrád polgármestere

Forrás: Archív fotó | Nool.hu

Varga Richárd, Nógrád polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a Belügyminisztérium kiírásán egy 12 férőhelyes bölcsőde építésére pályáztak, azonban a projektjük forráshiány miatt egyelőre tartaléklistára került. Ezért a 2024-es évre az egyik legfőbb feladatuknak, ennek a beruházásnak a megvalósítását tartják, ugyanis rendelkezik az ehhez szükséges építési engedéllyel. 

– A településünkön nincs bölcsőde, azonban egyre nagyobb igény mutatkozik rá. Jelenleg Berkenyével van közös megállapodásunk, így a szülők oda vihetik bölcsődébe a gyermekeiket, amennyiben az intézmény kapacitása engedi azt. A pályázatunk támogatása esetén egy teljesen új épület jönne létre mintegy 200 millió forintból az iskola és az óvoda közötti területen – fogalmazott Varga Richárd, aki kifejtette továbbá két korábbi nyertes pályázatuk még ebben az évben megvalósulhat.

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz Helyi gazdaságfejlesztés című kiírásán 56 millió forintot nyertünk el piactér kialakítására a Nógrádi vár feljárójánál. A fejlesztés keretében fedett árusítóteret alakítunk ki 12 darab fix pulttal, vizesblokkal, raktárépülettel és tárolóhelyiséggel, valamint megtörténik majd a térkövezés is. Továbbá az energiaellátást napelemekkel biztosítjuk. Mindez azért is fontos, mert lassan három éve töretlen a sikere a nógrádi kézműves vásárnak és termelői piacnak, amelyet havonta egy alkalommal tartunk meg a vár feljárójánál. A pályázat támogató okiratát már megkaptuk, a tervek elkészültek, jelenleg az építési engedélyre várunk. Bízunk benne, hogy tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok, és még idén megvalósul a beruházás – mondta. Részletezte a másik támogatott projektjüket is, amely a Morgó-pataki víztározót és annak környezetének fejlesztését teszi lehetővé. 

Sportközpontot terveznek a víztározó partjára

– Szintén a TOP Plusz programban elnyert 31 millió forintból a víztározó területén mosdót alakítunk ki, egy multifunkciós, modern sport- és fitneszeszközzel felszerelt fitneszparkot is létesítünk, valamint a tó környezetének parkosítása is megvalósul. A munkálatok tavaly ősszel elkezdődtek és remélhetőleg még az év első felében befejeződnek – mondta a polgármester, aki kitért arra is, hogy idén szeretnének a Váci utcában egy gyalogátkelő helyet kiépíteni, valamint a vad által megrongált temetőkerítést korszerűsíteni az Ipoly Erdő Zrt. Diósjenői kirendeltségének a támogatásával. Továbbá a Magyar Falu Programban terveznek pályázatot benyújtani az óvoda fűtésének korszerűsítésére és önálló vízellátásának biztosítására.

A polgármester végül hangsúlyozta, reméli a Nógrádi Vár korszerűsítési munkálatai tavasszal megkezdődnek és az október 31-ig szóló lezárás időpontjáig befejeződnek, így a létesítmény újból megnyílhat majd a látogatók előtt. 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában