Segítség

2024.01.02. 06:50

Nógrádiak bevetésen: eseménydús évet zárt a Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület

Az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület eseménydús évet tudhat maga mögött. A szervezet számára az év első felét a tűz és a víz okozta mentési feladatok tették ki, majd a téli időszakban a havazás miatt kialakult kaotikus közlekedési helyzetekben nyújtottak segítséget. Mindezeken kívül 2023-ban is számos rendezvényt biztosítottak, sőt igyekeztek a tagjaik továbbképzése mellett a meglévő együttműködéseiket is erősíteni.

Lászlók Judit

Számos bevetésen vettek részt tavaly is

Fotó: Beküldött

Renner Péter, az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület kommunikációs vezetője elmondta, az év első felében a tűz és a víz uralta az életüket.

– Felsőtold külterületén, mélyen az erdőben egy rönkház gyulladt ki januárban, amelyet csak terepjáró gépkocsikkal lehetett megközelíteni, és ahová ingajáratban kellett oltóvizet szállítani Hollókőből. A rönkház fél napon át tartó oltásában egyesületünk tagjai is rész vettek. Februárban Balassagyarmaton, a Nyírjesi üdülőközpontban gyulladt ki egy lakóház, amelynek oltásában szintén közreműködtünk. Márciusban pedig menetrend szerint megérkeztek a szabadtéri, vegetációs tűzesetek – mondta Renner Péter. Hozzátette: – A tűz után pedig jött a víz. Tavasszal egy Gyöngyös melletti településre egy patakba esett kisgyermek felkutatásához vonultak ki búváraink, illetve Nőtincsen egy tóba gurult gépkocsit csörlőztünk ki. Aztán Cserhátsurányban, Nógrádsipeken, Szécsényben, Pásztón, Nagylócon és Ecsegen árvízvédelmi munkálatokban vettünk részt. Ha pedig esik az eső, akkor sár is van. Ennek következtében Hollókő külterületén Nagypénteken éjjel kellett egy földúton elakadt személygépkocsit kicsörlőznünk és utasaival együtt lakott területre juttatnunk, ami hajnalra sikerült is.

Nógrád határain túl is számtalan mentésben vettek már részt
Fotó: Beküldött

A kommunikációs vezető kifejtette, mindezek mellett a csapadék minden fajtájával meggyűlt a bajuk ebben az évben. Ugyanis ahogyan beköszöntött a tél, november utolsó napján, a hirtelen jött havazásban az elakadt gépkocsikat és utasaikat mentették Rétság környékén, több más önkéntes mentőszervezettel közösen.

– A mentéseken kívül számos rendezvénybiztosításban is közreműködtünk. Balassagyarmaton a Bátrak Úszását és a Palóc Triatlont búvárokkal, vízi mentőkkel, motorcsónakokkal, jet-skivel és drónnal biztosítottuk. A Börzsöny Ring és a Börzsöny Trail kerékpáros körversenyen mentőtiszttel, mentőápolókkal, tűzoltókkal, képzett elsősegélynyújtókkal, nagy terepjáró-képességű gépkocsikkal, quaddal ügyeltünk a versenyzők biztonságára, ez utóbbi két feladatot a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálattal közösen láttuk el. Továbbá jelen voltunk a Honvédelmi Sportközpont és a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének a rendezvényein éppúgy, mint a gyermeknapi programokon, vagy a Balassagyarmati Vízilabda- és Úszó Sportegyesület nyári táborában – számolt be portálunknak Renner Péter, aki kitért a szervezet fejlesztését szolgáló előrelépésekre is.

Nyolc tagtársuk elvégezte a tűzoltó alaptanfolyamot is

– A februári törökországi földrengés nyomán megkezdtük a felkészülést az összeomlott épületekből, romok alól történő mentésre, az úgynevezett városi kutató-mentő (USAR) feladatok ellátására, valamint formálódik a mentőkutyás szolgálatunk is. Továbbá folyamatosan építjük a határon átnyúló, Dél-szlovákiai kapcsolatainkat, a nemzetközi mentési együttműködésünket, amit a Visegrádi Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap is jelentős összeggel támogat. Ennek keretében számos gyakorlatot tartottunk az elmúlt egy évben – fogalmazott Renner Péter. Hozzáfűzte, nagy figyelmet fordítanak a humán erőforrásuk fejlesztésére is, így az idei évben nyolc, a közelmúltban csatlakozott tagtársuk végezte el sikeresen a tűzoltó alaptanfolyamot, valamint hét, már nagy gyakorlatú tagjuk szerezte meg a hivatásos kishajó-vezetői engedélyt a Duna nemzetközi vízi útjának, a bősi erőmű és Budapest közötti szakaszára. Hangsúlyozta továbbá, folyamatosan erősítik a szakmai együttműködésüket a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségével, Nógrád Vármegye Önkormányzatával, a települések önkormányzataival, a társ mentőszervezetekkel, az Ipoly Erdő Zrt.-vel, a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-vel, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézettel, valamint az iskolákkal is.

A kommunikációs vezető végül kitért arra is, hogy az előttük álló téli időszakot igyekeznek majd arra használni, hogy fejlesszék és bővítsék a régi balassagyarmati vízmű-épületében, valamint annak a környékén kialakított gyakorlópályájukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában