Madáretetés

2024.01.03. 19:55

Nógrádban is különleges fajokat láthatunk, ha megvendégeljük a madarakat a kertben

Egyre enyhébbek a telek. Azonban, ha ennek ellenére úgy döntünk, hogy kiegészítjük a hazánkban telelő madarak megcsappant táplálékkészletét, akár ritka példányokat is megfigyelhetünk.

Gulyás Edina

Erdei szürkebegy az etetőn. Felbukkanása igazi kuriózum

Forrás: Nool.hu

Fotó: Faragó Zoltán

Hazánkban akkor is találnának maguknak eleséget télen az itthon maradó madarak, ha nem etetnénk őket. Vagy ha mégsem lenne elegendő számukra a táplálék, akkor egyszerűen délebbre vándorolnának, ez teljesen megszokott, természetes viselkedés.

A pintyfélék óriása, a meggyvágó is rendszeresen megjelenik az etetőkön
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

– A rovarevő madarak melegebb éghajlatra vándorolnak a hideg évszakban. Nem azért, mert fáznak, hanem abból az okból, hogy nem találnak elegendő betevőt. Azonban vannak olyan fajok, amelyek Magyarországon töltik a telet. Ilyen a fenyőrigó, vagy egyes pintyfélék – ismertette Molnár Márton, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nógrádi helyi csoportjának titkára, hozzátéve: – Az itthon maradt magevőknek az első fagyok beálltától az utolsóig segíthetjük boldogulásukat.

Ha elkezdjük, ne hagyjuk abba

Mint mondta, ha elkezdjük a tollasok etetését, akkor ne hagyjuk azt abba, mert az etetőre szokott madarak számítanak a kihelyezett eledelre, nem biztos, hogy találnak más táplálékforrást. Ezzel akár a vesztüket is okozhatjuk. A költési időszak előtt azonban mindenképpen fejezzük be a különféle eledelek kihelyezését, mivel a fiókák fejlődéséhez fontos, hogy szüleik rovarokkal táplálják őket.

– A legolcsóbb, egyben legtáplálóbb eleség a madarak számára a fekete héjú napraforgómag, de adhatunk nekik natúr szalonnát vagy almát, kölest, boltban kapható madárkalácsot is. Ez utóbbit akár otthon is elkészíthetjük – fogalmazott a szakember, aki azt is elmondta: – Semmi esetre se etessük az állatokat sós, fűszeres, pirított magvakkal. A kenyérmorzsa sem ajánlott, mert puffadást okoz.

A széncinege a madáretetők leggyakoribb vendége
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

Az is jó, ha egy tálkában vizet is teszünk ki, ez nyáron fontosabb, de télen sem felesleges. Azonban ilyenkor figyeljünk arra, hogy ha befagy, törjük fel a jeget. Arra is figyelhetünk, hogy az etető közelében legyenek fák, bokrok, esetleg sövény. Vannak olyan fajok, például a cinegék, amelyek a kiválasztott maggal elrepülnek és a cserjék rejtekében fogyasztják el azt. Így ragadozók ellen is védelmet lelnek. 

Óvakodjunk a macskától

– Akár műanyag flakonból is készíthetünk madáretetőt, az aljába halmozzuk a magokat és vágjunk rá egy nyílást, mielőtt felakasztjuk. Napjainkban azonban rengeteg formájú, egyszerű, díszes, színes etető kapható, amik akár a kert ékei is lehetnek. Fellógathatjuk azokat egy fára, egy talapzatra, de akár az ablakpárkányra is helyezhetjük.  – hangsúlyozta Molnár Márton, hozzátéve: – Azonban bizonyos fajok a földre leszórt magokat szeretik felcsipegetni. Semmiképpen se etessünk madarakat olyan helyszínen, ahol rendszeresen járnak házi macskák. Ezeken a helyeken a felelőtlenül tartott kedvencek rászoknak az etetők között nyüzsgő madarakra, és akár naponta elpusztíthatnak egy-egy kis énekest. Ha jól megfigyelhető helyre tesszük ki az etetőt, rengeteg tollas vendéget láthatunk. Leggyakrabban a különböző cinegékkel – szén-, kék- és barátcinege – és verebekkel találkozhatunk, de a pintyfélék, vagy akár a harkályok is szívesen meglátogatják az etetőket. A ritkább példányok a téli vendégeink közül kerülnek ki, ha szerencsések vagyunk, láthatunk zsezsét is.

Soha, sehol, semmivel ne etessük a vízimadarakat!

Azt talán kevesen tudják, hogy a vízimadarak etetése nem ajánlott. Bár ez inkább nyáron jellemző, hiszen a vízpartok mellett szabadságukat töltő családok szívesen dobálnak kenyérdarabokat a kacsáknak, hattyúknak és a szárcsáknak. Sőt, vannak helyek, ahol madáreleséget is árulnak a számukra.

Tőkés récék. Végzetes lehet számukra az etetés!
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

– Ezek a madarak télen dél felé húzódnak, ahol nem fagynak be a vizek – fogalmazott Molnár Márton, hozzátéve: – Azonban ha nyáron könnyen találnak itthon táplálékot, akkor nem költöznek el, és télen is várják az eleséget. A nyaralók azonban a hideg évszakban már nem etetik őket, így éhen pusztulhatnak. Emellett az is gondot okoz, hogy kis területen összesűrűsödnek a vízimadarak, ez agressziót szülhet és a betegségek is jobban terjednek közöttük. Mindezeken túl a tevékenység szennyezi a környezetet, növeli a vizek szervesanyag-terhelését. Éppen ezért a vízimadarak esetében a „Soha, sehol, semmivel ne etessük őket” alapelv betartása jelenti a legjobb, az állatok érdekeit leginkább szem előtt tartó magatartást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában