Vadászat

2024.01.21. 10:58

Nógrádban is drága mulatság vadászként az erdőt járni

Vajon mennyire megfizethető a hobbivadászat 2024-ben? Bizonyos mutatók szerint rendkívül megugrottak az árak az előző tíz évhez képest a gazdaságban és az agrárszektorban egyaránt, azonban ez a növekvő infláció nem kímél semmilyen területet.

Sipos Nina Vivien

A mai világban nem olcsó szakma a vadászat

Forrás: Illusztrációs fotó: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A vadászat manapság már egy igen költséges, sőt egyenesen méregdrága hobbivá vált Magyarországon, amivel kapcsolatban Szabó László, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Vármegyei Területi Szervezetének a titkára is kifejtette a véleményét.

– A mai világban nem valami olcsó szakma a vadászat, ezt el kell ismerni, hazánkban pedig még inkább. Hatszáz forint fölé emelkedett az üzemanyag ára 2024-ben, amit muszáj fizetnie a vadásznak, mivel ki kell járnia az erdőbe a földutakon a mezőgazdasági gépekkel vagy terepjáróval, ami többet fogyaszt, mint a sima személygépkocsik – közölte Szabó László.

Hozzátette továbbá: aki ezt a komoly hivatást szeretné űzni, annak érdemes felkészülnie arra, hogy a tanfolyam és a szakvizsga költségeinek a kifizetése és a letétele mellett orvosi és pszichológiai vizsgálatoknak is alá kell vetnie magát, samelyek előírt követelmények. Különböző eszközöket is szükséges bevásárolnia a vadásznak, például fegyvert, lőszereket, kést, gázspray-t, céltávcsőt, baltát, ágvágó fűrészt és még megannyi felszerelést a feladatok hatékony ellátásának az érdekében.

– Azt kell mondjam, hogy rendkívül drága a lőfegyver a vadászathoz, amihez természetesen be kell szerezni a fegyvertartási engedélyt, illetve a lőszereket is. Egy doboz töltény ára harminctól negyvenezer forintig is terjedhet – emelte ki Szabó László, hozzáfűzve: – Felszöktek az árak az egekbe, ezt pedig minden ágazat megérzi és meg is sínyli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában