Beszámoló

2024.01.08. 13:49

Nagylóc közbiztonságának javításáért dolgoztak a helyi polgárőrök

Mozgalmas évet zárt a Nagylóci Polgárőr Egyesület. Járőrszolgálattal tették biztonságosabbá a települést, árvíz ellen védekeztek és tűzeseteknél dolgoztak, emellett a hivatalos szervek munkáját is támogatták vészhelyzet esetén.

Lukács Zsófia

Számos feladatban segítenek a településen

Forrás: Beküldött

A Nagylóci Polgárőr Egyesület 2023. márciusában megtartott közgyűlésén a tagok új vezetőséget választottak Gazsi Károly elnök, Lászlók Szabolcs alelnök, valamint Lászlók Judit titkár személyében. – Az új vezetőség legfontosabb feladatának tartja Nagylóc közbiztonságának javítását. Ennek érdekében pedig újra indították a járőrszolgálatot, amelyből hetente minimum hármat-négyet adnak a tagok. A polgárőrök létszáma március óta folyamatosan növekszik, ennek következtében polgárőr lánycsapatot is sikerült létrehozni – hangsúlyozta éves beszámolójában az egyesület.

A korábbiakhoz hasonlóan idén is láttak el szolgálatot rendezvényeken. – Háromszor négyfős csoportokban a Hollókői Húsvéti Fesztiválon biztosítottuk a forgalmat a feltámadási körmeneten a résztvevők számára, valamint minden jelentős alkalommal, rendezvényeken és megemlékezéseken egyaránt képviseltettük magunkat – ismertette a Nagylóci Polgárőr Egyesület.

Számos feladatban segítenek a településen

Arra is lehetőséget biztosítottak, hogy a helyi középiskolás diákok náluk teljesítsék a kötelező iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) 50 órájának egy részét vagy egészét.  – Egy betörés alkalmával segítettük a rendőrség munkáját, így az elkövetők hamar előkerültek. Néhány tag pedig több alkalommal is rendbe tette az iskola előkertjét. Szeles Ildikó helyi lakos kezdeményezésével május 20-ra társadalmi munkát hirdettünk Nagylóc és Zsunypuszta tavaszi karbantartása, virágosítása céljából. Virágot ültettünk a főútvonalon lévő üresen álló virágládákba, kitakarítottunk öt buszmegállót, rendbe tettük az iskola előkertjét és a körforgalmat, valamint levágtuk a füvet a Nagylóci Százszorszép Gyerekháznál, a sörkertnél és az iskola előtt. Továbbá Zsunypusztára is sikerült két darab nagyméretű virággal teli cserepet kihelyezni és az egyik buszmegálló körül levágni a füvet. A társadalmi munkában nagyjából 25-30 helyi lakos vett részt – sorolta az egyesület.

Több tűzesethez vonultak

Tavaly sem kerülték el a csapatot a rendkívüli helyzetek, így a polgárőrök egy kigyulladt kémény által okozott tűzesetnél, valamint egy lakástűznél is segítséget nyújtottak és az árvízi védekezésben is részt vettek.  – A nyár eleji heves esőzések sok gondot okoztak a környező településeken. Május 17-én egyesületünk öt tagja és további 3-4 lakos sietett a villámárvíz miatt először a nógrádsipeki, majd később a rimóci lakosok segítségére. Június 9-én Zsunypusztán is villámárvíz alakult ki. Ennek következtében egyesületünk tagjai, helyi lakosok, a NEFAB nagylóci dolgozói, és a közmunkások azonnal nekiláttak a védekezési munkálatoknak. Gazsi Károly elnök az elejétől kezdve a végéig koordinálta a feladatokat, az önkormányzattól pedig segítséget kérve, homok és zsákok kerültek ki a településrészre – közölte az egyesület.

Támogatták az egyesületet, sokszor pályáznak is

Támogatták is a polgárőröket 2023-ban. A Hello Bár augusztus 12-én bográcsozást szervezett az egyesület támogatására, melyen 155 ezer forint gyűlt össze. Több mint 100 adag ételt osztottak ki. A Nógrád Vármegyei Polgárőr Szövetség augusztus 27-én, Taron rendezte meg a Nógrád Vármegyei Polgárőr Napot. A Nagylóci Polgárőr Egyesület részt vett a rendezvényen és megmérettette magát a főzőversenyen is, amelyen a csapat Jókai bablevesének és persze a közös munkának köszönhetően sikerült a második helyen végezniük.  

– Egyesületünk igyekszik élni a lehetőségekkel, ezért pályázatot nyújtottunk be a Magyar Falu Programban eszközbeszerzésre, egyelőre tartaléklistára kerültünk. Emellett folyamatosan keressük az együttműködési lehetőségeket. Utóbbinak köszönhetően a Hankook Tire Magyarország Kft. idén négy darab téli autógumival segítette munkánkat. Bár az előrelépés folyamatos, szeptember elején szomorúan értesültünk róla, hogy Strehó Bertalan, egyesületünk alapítótagja és egyben aktív támogatója elhunyt. Személyére szeretettel és hálával emlékezünk – emelte ki az egyesület.

A polgárőrök eszköztára november végén egy fényhíddal bővült. December elején pedig kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat a Rákóczi úton, ennek során a polgárőr tagjaink biztosították a forgalmat.

Várják az új jelentkezőket is

– Az elmúlt időszakban sok pozitív változás történt az egyesületünk életében, amiben nagy szerepe van az önkéntes munkát végző polgárőreink mellett a rendszeres támogatóinknak is. Az év végén közel negyven tagnak mondtunk köszönetet egy kis aprósággal, akik szabadidejüket nem sajnálva folyamatosan segítik a munkánkat – zárta beszámolóját az egyesület.

A 2024-es évre is kitűzött céljuk a folyamatos járőrszolgálat biztosítása mellett az alapvető feladataik ellátása és az egyesület működésének a biztosítása. Idén is van lehetőség az egyesülethez csatlakozni, várják a jelentkezőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában