Vörös kód

2024.01.09. 11:50

Nagy baj lehet, ha nem füstöl a szomszéd kéménye!

A rendkívüli hideg miatt életbe lépett az úgynevezett vörös kód. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a lakosságot: figyeljünk egymásra!

Nagy Orsolya

Fokozottan figyeljünk idős, magányosan élő ismerőseinkre! Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Térségünkba is megérkezett az igazi téli hideg, és az előrejelzések szerint ez a hétvégéig kitart.

„Lesznek olyan tájai Nógrád vármegyének is, ahol napközben sem emelkedik a hőmérséklet 0 fok fölé, de a még nagyobb veszélyt az éjszakai és a hajnali órák jelentik, amikor sokfelé lehet majd -8, -10 fok körüli hőmérsékleteket, de a leghidegebb tájainkon – az előrejelzések szerint - akár -13, -15 fokot is mutathatnak majd a hőmérők. Ebben az időben életveszélyes hosszabb ideig az utcán tartózkodni” – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a nógrádi rendőrség.

A vármegyei rendőr-főkapitányság kéri a lakosságot, hogy a hideg idő beköszöntével jobban figyeljenek a környezetükben élő, magányos és idős emberekre. Mint a bejegyzésben fogalmaztak, a fűtetlen otthonokban is könnyen történhet tragédia, ha nincs, aki az egyedül élő, magányos idősekre odafigyeljen.

Hangsúlyozták: felelősséggel tartozunk embertársainkért, ennek jegyében pedig a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság is kiemelt figyelmet fordít a társszervekkel közösen az egyedül élő, idős emberekre. Ugyanakkor a lakosok is tehetnek annak érdeklében, hogy egy esetleges tragédiát megelőzzenek.

„Látogassák egyedül élő, idős ismerőseiket gyakrabban! Figyeljenek rá, hogy legyen megfelelő mennyiségű tüzelőjük és kérdezzenek utána, hogy képesek-e önállóan befűteni. Amennyiben a hidegben az utcán segítségre szoruló embert látnak, ne menjenek el mellette, értesítsék a mentőszolgálatot vagy a rendőrséget. Jelezzék a rendőrségnek, ha hozzátartozójukkal, ismerősükkel váratlanul, minden különösebb indok nélkül megszakad a kapcsolatuk, semmilyen módon nem tudják elérni őket, továbbá ha szomszédjuknál nem tapasztalnak fűtésre utaló jelet vagy életvitelszerű mozgást” – hívta fel a figyelmet a rendőrség.

Az egyenruhások arra kérik a nógrádi lakosságot, ha tudomásukra jut, hogy idős, esetleg magatehetetlen ember fűtetlen lakásban él, értesítsék az illetékes hatóságokat, de segítséget kérhetnek a 112-es központi segélyhívón is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában