Jegyzet

2024.01.12. 12:39

Mit jelentenek az álmok?

Tábortűz körül táncoló, hahotázó rókákkal álmodott Sipos Nina Vivien.

Sipos Nina Vivien

Az álmok misztikus alakokkal, eseményekkel, furcsábbnál furcsább szituációkkal teli, fantázia- és akciódús világa egy olyan hely, ahol bármi megtörténhet velünk. A világhírű pszichológus és neurológus, Sigmund Freud, akit a pszichoanalízis atyjának is szokás nevezni, nagy figyelmet fordított az álmok megfejtésének. Már a természeti népek históriáiban is érződött, hogy mennyire profetikus jelentést tulajdonítanak az álmoknak, azonban a felvilágosodás korában a társadalom ezt a kifinomult művészetet, az álomfejtést a babona világába száműzte. 

A 20. századtól került újra terítékre az álomértelmezés, Sigmund Freudnak hála. A pszichológus szerint az álmaink a mi tudatalattink lelki tartalmainak kivetülései, tehát olyan mélyen elnyomott vágyakkal, késztetésekkel, érzésekkel kerülünk szembe álmunkban, amiket még önmagunknak sem vallanánk be. Általában ébren sem merjük beteljesíteni azokat az olykor bűnösnek hitt vágyakat – ha tudatában vagyunk nekik – ,amelyek álmok képében jelennek meg.

Engem évek óta foglalkoztat az álomfejtés művészete, mert szeretném megismerni és felszabadítani önmagamat az elnyomott érzelmek alól. Hanns Kurth német pszichológus Mit jelentenek az álmok? című könyvét szoktam használni álomdekódolásra, amiben a-tól z-ig szerepelnek a szimbólumok.

Hogy miért álmodtam múltkor tábortűz körül körbe-körbe táncoló, az erdő közepén hahotázó, tütüt viselő rókákról? Azóta is foglalkoztat ez a kérdés, de biztosan a végére járok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában