Megemlékezés

2024.01.16. 19:28

Máig példakép lehet minden magyar számára: Mikszáth Kálmánra emlékeztek Gyarmaton (fotók)

Mikszáth Kálmán születésének 177. évfordulójára emlékeztek hétfőn délután Balassagyarmaton.

Lukács Zsófia

Koszorúzással ért véget a megemlékezés

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

A Mikszáth Kálmán Társaság a hagyományokhoz hűen koszorúzással emlékezett az íróra január 16-i születésnapján több településen is. Balassagyarmaton kedden délután a Civitas Fortissima téren, Herczeg Klára Mikszáth szobránál a társaság képviseletében Pásztor Sándor köszöntötte a megjelenteket.

Golyán Krisztina, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója beszédében Mikszáth örökségét és az író társadalomban betöltött szerepét hangsúlyozta. – Mikszáth Kálmán nem csupán egy író volt, hanem egy nemzet szószólója is. Nem csupán az irodalomban jeleskedett, hanem a társadalom alakításában is aktívan részt vett. Mindmáig példakép lehet minden magyar számára. Tisztelte városunkat, szerette Nógrád vármegyét, mindene volt Palócföld, s a haza – mondta el az igazgató, aki az író életútjára, balassagyarmati kötődésére is kitért. 

Mikszáth Kálmán 1847-ben született a Balassagyarmattól alig 10 kilométerre lévő Szklabonyán, azaz Mikszáthfalván. A település még az író életében, pályájának 40. évfordulója alkalmából vette fel Mikszáth családnevét. Nemzetünk nagy alakja 1871-től 1873-ig tevékenykedett Balassagyarmaton, ezek az évek számos szempontból jelentősek voltak számára, magánéletét, írói munkásságát, műveit igencsak meghatározták. Mikszáthot számtalan helyre sodorta az élet, – Szeged, Budapest – azonban szülőföldje iránti hűsége, vágyakozása egész életén át elkísérte. Lelke végig itt maradt a távolság ellenére is, így az anyaföld  folyamatosan táplálta őt és a műveit – emelte ki az intézményvezető.

Hangsúlyozta továbbá: méltónak és hűnek kell maradnunk Mikszáth emlékéhez és a címhez, amelyet ő adományozott nekünk. A címhez, mi kimondja: Balassagyarmat Palócország fővárosa.

Golyán Krisztina úgy fogalmazott: fontos, hogy összetartsunk, támogassuk például a Mikszáth Kálmán Társaságot és minden olyan szervezetet, kezdeményezést, amely a nagy palócot és a palócságot élteti.  – Emlékeztessük magunkat arra, hogy bármely apró cselekedet hozzájárulhat kultúránk és közösségünk megtartásához, felvirágzásához. Jövőnk a helyi identitás erősítésétől függ. Azt kívánom, legyen ez az alkalom motiváció számunkra, hogy tovább vigyük azt a szellemiséget, amelyet Mikszáth Kálmántól kaptunk, hiszen a múlt értékei fejlődésünket szolgálják – zárta ünnepi beszédét a művelődési központ igazgatója.

Ezt követően a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola diákjai az író novelláiból idézve emlékeztek meg Palócföld büszkeségéről, majd koszorúzással ért véget az esemény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában