Múltidézés

2024.01.07. 08:58

Komoly terveket fontolgattak évnyitó gyanánt 1994-ben a nyugat-nógrádi önkormányzatok

Viszonylag nyugodtan teltek az újév első órái, napjai harminc éve Nyugat-Nógrádban. Nem történt semmiféle rendkívüli esemény, baleset, bűncselekmény vagy szélsőséges időjárási körülmény. Az önkormányzatok előretekintéseikben komoly terveket fogalmaztak meg.

Hegedűs Henrik

Meglett az előírt részvételi arány

Mohorán még az óesztendő végén, 1993 decemberében tartottak lakossági fórumot a művelődési házban, ezen Fajcsik József polgármester vázolta fel a vezetékes gázellátás bekötésének részleteit. Beszámolt a lehetőségekről, a csatlakozási feltételekről, a lakossági hozzájárulás várható mértékéről. A mintegy nyolcvan fős hallgatóság nagy része támogatta az elképzeléseket, majd végül a falubeli családok harmincöt százaléka jelezte, ráköti ingatlanát a kiépítendő rendszerre. Az önkormányzat intézményeivel együtt így meglett az előírt részvételi arány.

Vissza kell fizetni a hitelt

Herencsényben ugyancsak az 1994-es legfontosabb feladatokról tájékoztatott a község vezetése. Pénzügyi értelemben stagnáló időszakra számítottak, ám meghatározták, hogy mindenképp be kell fejezniük a szennyvízhálózat kiépítését, vissza kell fizetni a kábeltelevíziós hálózat kialakítására felvett egymillió forintos hitelt, valamint a költségvetésben el kell különíteniük ötszázezer forintot a cserhátsurányi központú crossbar telefonközpont létesítésére.

Visszautasították a kérelmet

Drégelypalánkon arról döntött a település képviselő-testülete, hogy hiába kérelmezték az ipolyveceiek a közös körjegyzőség felállítását, a javaslatot vissza kellett utasítaniuk, mert eredetileg is igen széles a polgármesteri hivatal feladatköre, ami a jegyzőre is többletmunkát ró, és így csak fokozódna a leterheltsége.

Morális válságon esett át a társaság

Balassagyarmaton bejelentette lemondását a város NB III-as labdarúgócsapatának vezetőedzője, Bérczi József és segítője, egyben az ifjúsági gárda trénere, Cserni István. Indoklásukban megfogalmazták: a Mátra csoportban az ősszel elfoglalt nyolcadik hely csalódásként értékelhető, ugyanakkor morális válságon esett át a társaság, amit kiállítások és botrányok is tetéztek. A meghatározó futballisták közül hárman idő előtt távoztak, ráadásul a BLC klubjának anyagi helyzete sem kielégítő, és ebben 1994-ben sem vártak különösebb javulást. A szakvezető a döntést már régóta halogatta, de nem juthatott más elhatározásra, mint a búcsú.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában