Hulladékszállítás

2024.01.09. 19:55

Tudod, hogy mi történik a kidobott fenyőfákkal Nógrádban?

Vízkereszttel lejárt a szenteste feldíszített karácsonyfák ideje. A szeretet ünnepének feleslegessé vált szimbólumait a VGÜ Nonprofit Kft. január végéig külön céljáratok segítségével gyűjti be, amelyek több napon is feltűnnek majd az érintett településeken. Utánajártunk, hogy mi lesz az összegyűjtött fenyőfákkal.

Veres Edina

A VGÜ előre megadott ütemterv szerint szállítja el a kidobott fenyőfákat az illetékességi területéről

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Január első felében a legtöbb háztartásban lebontják a néhány héttel korábban, szenteste feldíszített karácsonyfát. Fekete Zoltán, a salgótarjáni székhelyű VGÜ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója portálunk érdeklődésére elárulta: a karácsonyi ünnepkört lezáró vízkereszt napja után elkezdik a feleslegessé vált karácsonyfák összegyűjtését és elszállítását.

Felejtsd el a régi szokást: ne dobd ki az ablakon!

– A fenyőfák begyűjtésére céljáratokat szervezünk, amelyek a társaságunk által ellátott településeken meghatározott időpontban járnak majd és csak a tűlevelű fákat fogják elszállítani. Arra kérjük a lakosokat, hogy a fák kihelyezésénél a közterületek rendjére és tisztaságára kiemelten ügyeljenek. A fenyőket megtisztított állapotban, tehát díszítő, kötöző és csomagoló anyagoktól, égősortól, illetve gömböktől mentesen hagyják ott lehetőség szerint a szemétgyűjtő tartályok mellett, valamint a konténerek környezetében – húzta alá Fekete Zoltán.

kidobott fenyőfa, karácsonyfa, hulladék
Hol van már a tavalyi karácsony? Búcsút intünk a fenyőknek...
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Az ügyvezető igazgató emellett arra is felhívta a lakosok figyelmét, hogy kerüljék azt a régi, rossz gyakorlatot, miszerint az emeletes házak ablakán dobják ki a fenyőket. Hozzátette: a magasról kidobott fák balesetveszélyesek, illetve kárt okozhatnak, hiszen – különösen erős szél esetén – kiszámíthatatlan, hogy hova esnek. Így például akár egy autóra is könnyen rázuhanhatnak. Helyes eljárásként Fekete Zoltán azt javasolta az általuk ellátott településen élőknek, hogy a szennyeződések és lehulló tűlevelek elkerülése érdekében próbáljanak például egy nejlonzsákot húzni a lebontott karácsonyfára, és úgy kijuttatni azt a lakásból.

Itt végzik a pár hete még karácsonyfaként pompázó fenyők

A begyűjtött fenyőket a csókáspusztai Salgótarján Térségi Kommunális Szilárd Hulladéklerakóba szállítják. Az ügyvezető igazgató becslése szerint a karácsony utáni időszakban legalább 20-30 tonna, vagy még akár annál is több fenyőfa kerül száraz állapotban a hulladéklerakó területére. 

– Az egykori karácsonyfákból faaprítékot készítünk. A fenyőknek magas a gyantatartalmuk, ezért komposztáláshoz nem megfelelő alapanyagok. Emiatt az aprítékot helyben a hulladék takarására, a szemétrétegek lezárására használjuk fel – mondta Fekete Zoltán, aki azt is hozzátette: a kihelyezett tűlevelűek begyűjtését végző járatok meghatározott – egyebek mellett a VGÜ Nonprofit Kft. honlapján is elérhető – ütemterv szerint keresik fel a településeket.

Mikor, merre jár a fenyőgyűjtő hulladékszállító?

A portálunkhoz eljuttatott tájékoztatás szerint a legtöbbször Salgótarjánban tűnik majd fel a „fenyőgyűjtő” hulladékszállító autó, amely legközelebb január 10-én, majd január 15-én, 16-án és 17-én – tehát hétfőtől szerdáig – járja majd a megyeszékhely utcáit. A járat felbukkanására Pásztón január 11-én és 18-án, míg Bátonyterenyén január 12-én és 19-én számíthatnak a lakosok.

Ezt követően a kisebb települések kerülnek majd az előtérbe. Így a csak fenyőket elszállító járművek január 22-én és 25-én Egyházasgerge, Ipolytarnóc Karancsberény, Karancskeszi, Litke, Mihálygerge és Nógrádszakál településeket járják körbe. Január 23-án és 26-án Bokor község mellett Garábon, Kutasón, Ludányhalásziban, Rimócon és Varsányban gyűjtik majd a kihelyezett fákat. Végül Bárnában, Cereden, Szilaspogonyban és Zabaron a konténerek és szemétgyűjtő edények mellett heverő tűlevelűeket január 24-én és 29-én szállítják el.

A VGÜ Nonprofit Kft. tájékoztatásából az is kiderült, hogy az egyéb, külön nem jelölt településeken nem történik házhoz menő „karácsonyfagyűjtés”, a lakosok a fenyőket a hulladékudvarokban díjmentesen leadhatják a nyitvatartási időben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában