2024

2024.01.31. 10:31

Jelentős fejlesztéseket tervez az önkormányzat Nagyorosziban

Idén is folytatódnak a fejlesztések Nagyorosziban. A tervek szerint energetikai korszerűsítések, parkfelújítás, temetői fejlesztések is megvalósulnak, de nagyobb hangsúlyt fordítanak a civil szervezetekre is.

Lukács Zsófia

Babicska Károly polgármester szerint fontos élni a pályázati lehetőségekkel

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

– A 2024-es költségvetésünk alapján határoztuk meg azokat a terveket, melyeket az önkormányzat szeretne megvalósítani. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy egyre élhetőbb legyen Nagyoroszi – mondta Babicska Károly polgármester.

Kiemelte, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is szeretnének különböző fejlesztéseket végrehajtani a településen. Ezeket saját forrásból és pályázati pénzek felhasználásával kívánják megvalósítani.  

– Vannak sikeres és folyamatban lévő pályázataink, melyeket be kell fejeznünk, de van már beadott új pályázatunk is

 – ismertette a település vezetője.

Arra is kitért, hogy az idei év egyik legnagyobb feladata, hogy a korábban megnyert 135 millió forintból a helyi művelődési ház és könyvtár energetikai fejlesztését megvalósítsák. A tervek szerint megtörténik a fűtés-hűtés korszerűsítése, a tető felújítása, napelemes rendszer kiépítése, valamint az épület különböző funkcióit is fejlesztik. 

A parkot is felújítják

– A település központjában zajlik a park felújítása a Magyar Falu Programban elnyert pályázati forrásból, ezt az idén szeretnénk befejezni. Jelenleg még hiányzik a világítás és a kamararendszer kiépítése, de önerőből szeretnénk megújítani a kerítést is. A park ünnepélyes átadására tavasszal kerülhet sor – részletezte a település első embere.

Hozzátette, hogy több mint egy éve folyamatban van a boltnál tervezett gyalogátkelőhely megvalósítása. A kiviteli tervek már elkészültek, jelenleg a kért hiánypótlások és a hatósági engedélyek beszerzése zajlik. Ha minden szükséges engedély az önkormányzat birtokában van, akkor kezdődhet a kivitelező kiválasztása és a beruházás megvalósítása.

Több beruházás is szerepel a tervek között

–Idén is szeretnénk járdaszakaszt és komplett útfelújítást végezni. Tervezzük a falumúzeum és a volt „Szakegylet épületének” tetőszerkezetét is felújítani. Ha ez sikerülne, akkor a további években folyamatosan javítani tudunk az épületek műszaki állapotán, állagmegóvásán. Terveink között szerepel a temetőben legalább egy új urnafal megépítése, valamint a parkolónál lévő alsó temetői bejárat korszerűsítése – sorolta a polgármester.

A Nagyoroszi Sportklubbal együttműködve szeretnék támogatni a sportolni vágyókat. A dartsosok a tavalyi évben kezdték el a saját kis foglalkozásukat. Emellett az óvodában is fakultatív módon szeretnének fociedzéseket tartani a gyerekeknek. Továbbra is szeretnék támogatni a helyi civilszervezeteket és a plébániát, hiszen mindezek a közösséget is erősítik.

Programokból sem szenvedek hiányt

Az önkormányzat 2024-ben is megrendezi a már hagyományosnak mondható programjait, április 27-én tartják a majálist. E rendezvényre igen neves fellépőkkel kötöttek szerződéseket, mely egyelőre még titok. Augusztus 19-én dübörög majd a falunap, míg október 5-én a szüreti mulatságot szervezik meg. A Nagyoroszi Pálfalvi Nándor Művelődési Ház és Könyvtár harmadik alkalommal rendezi meg a vers-és prózamondó versenyt április 12-én.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában