Kísérletek

2024.01.21. 13:58

Elvarázsolták a dorogházai diákokat a különleges kísérletekkel

Otthon is megismételhető, egyszerű, mégis látványos természettudományos kísérletek színesítették a napokban a dorogházai általános iskolás diákok délelőttjét. Egy országos programnak köszönhetően vehettek részt a látványos bemutatón, amit szó szerint szájtátva figyeltek.

Gulyás Edina

A gyerekek szájtátva nézték a kísérleteket Dorogházán

Forrás: Facebook/Móra Ferenc Általános Iskola, Dorogháza

STEMüveg – ez az elnevezése annak az amerikai pályázati támogatásból megvalósuló programnak, amely a természettudományok iránt szeretné felkelteni a 9-10 éves korosztály figyelmét. A projekt keretében látogatott el minap négy szakember – dr. Jedlovszky-Hajdú Angéla, dr. Jedlovszky Pál, dr. Molnár Kristóf és Halmóczki Sarolta – Dorogházára, a Móra Ferenc Általános Iskolába. A Semmelweis és az Eszterházy Káros Egyetem oktatói különleges, interaktív óra keretében igyekeztek bemutatni a természettudományok szépségét. 

– Célunk, hogy a STEMüveg programon keresztül az ország minél több kis településére eljussunk. Szeretnénk megmutatni mindenhol, különösen a hátrányos helyzetben lévő térségek iskoláiban, hogy mennyire érdekesek és hasznosak a fizikai, kémiai és egyéb természettudományos kísérletek. Azok közül szinte mindegyik megismételhető otthon is, hiszen egyszerű kellékek, például cukorka, lufi és szódabikarbóna kell hozzájuk

 – fogalmazott dr. Jedlovszky-Hajdú Angéla. 

Az alsósok fogékonyak az új ismeretekre

Mint mondta, Horváthné Tajti Ágnes, a pásztói gimnázium igazgatója – aki az Eszterházy Károly Egyetem kémia szakán végzett – ajánlott számukra néhány nógrádi iskolát, így jutottak el Dorogházára, ahol az alsó tagozatosaknak tartottak egy érdekes, tartalmas órát. Ez a korosztály ugyanis rendkívül fogékony ezekre az ismeretekre, ellenben éppen az alsóbb évfolyamokon nem találkoznak természettudományos tantárgyakkal. Azonban ha érdekli őket ez a terület, akkor a fenti program lendületet adhat az érdeklődésüknek. Így talán többen választják majd az ilyen irányú pályát és a lányok is kedvet kaphatnak ahhoz. 

– Szeretnénk azokat a sztereotípiákat lerombolni, amely szerint vannak lányos és fiús szakmák. A természettudományos vonalon kevesen tanulnak tovább, azon belül pedig a lányok száma elenyésző. A fenti program ezen kíván változtatni – hangsúlyozta dr. Jedlovszky-Hajdú Angéla. 

Nagyon élvezték az interaktív órát

Balázs Beáta, a Móra Ferenc általános iskola tagintézményvezetője portálunknak arról számolt be: nagyon örülnek annak, hogy a fenti program segítségével a gyerekek bepillantást kaptak a természettudomány területére. A diákok minden percét élvezték az interaktív órának, és valóban szájtátva figyelték a kísérleteket. 

– Nem mindennapi élményben volt részük, az őket körülvevő, mindennapi tárgyak tudományos kellékekké váltak. Nagy örömmel asszisztáltak a bemutatóhoz. Ezt a napot biztos, hogy nem fogják elfelejteni – közölte Balázs Beáta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában