Ügyintézés

2024.01.10. 07:57

Egyszerűbben igényelhetünk személyi igazolványt a nógrádi gyerekeknek is

Nem szükséges a 14 év alatti gyerekek személyazonosító igazolvány kiadásához mindkét szülő nyilatkozata január elsejétől.

Sipos Nina Vivien

Megváltozott a cselekvőképtelen kiskorú, vagyis 14 év alatti gyermekeket érintő, a személyazonosító igazolvány kiadásáról, valamint az egységes arcképmás- és aláírás-felvételezésről szóló kormányrendelet január 1-től. 

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal honlapján, illetve a Facebook-oldalán is közzé tette, hogy 2024-től már elegendő mindössze az egyik szülő jelenléte a kiskorú gyermek személyazonosító igazolványának igényléséhez és kiadásához. A rendelet hatályba lépésétől nincs szükség a távollévő szülő hozzájáruló nyilatkozatához, sem pedig a szülő felügyeleti joga szünetelésének, megszűnésének igazolására sem. Azonban az eljárás során a jelen lévő törvényes képviselő személyazonosságát mindenféleképpen ellenőrizni fogják a kormányhivatalokban

A korábbi években szükséges volt mindkét szülő jelenlétére a kérelmezéshez, vagy az egyik szülő távolléte miatti beleegyező nyilatkozatra. Ez alól kivételt képezett, ha a jelenlévő szülő igazolni tudta, hogy a másik szülő felügyeleti joga szünetel vagy megszűnt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában