Felhívás

2024.01.14. 07:30

Az adatvédelem érdekében fontos a jó jelszó a nógrádi rendőrök szerint

Az erős jelszó a biztos védelem titka. A Nógrád vármegyei rendőrség Facebook oldalán több tanáccsal is ellátta követőit, hogyan védjék meg adataikat.

Nagy Orsolya

Mint fogalmaztak, fontos, hogy megfelelően hosszú és összetett jelszót válasszanak. A hossza legalább 6-8 karakter legyen, összetételét tekintve pedig tartalmazzon kis- és nagybetűket, számokat és lehetőleg speciális karaktereket is.

Hozzátették: mindenképpen kerülni kell a túl rövid, például 1-5 karakterből álló, vagy olyan jelszavakat, amelyek bármely módon köthető a használójukhoz (például becenév, személyes adatok, telefonszámok, saját maguk, vagy a gyerekeik születési dátuma, családtagok, barátok, kedvenc focicsapat, vagy háziállat neve). Az ilyen jelszavak ugyanis az illetéktelenek számára könnyen kideríthetők, például a közösségi oldalak tanulmányozása révén.

A rendőrök kiemelték, hogy a megfelelően erős jelszó kialakítása alapos átgondolást igényel, mivel meg kell találni az egyensúlyt a biztonság és a használhatóság között. Ez azt jelenti, hogy legyen a jelszó egyszerű, tehát jól használható, ugyanakkor mégis kellően bonyolult ahhoz, hogy ne legyen feltörhető.

Emellett arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelszavakat mindig tartsák titokban és azokat rendszeres időközönként cseréljék le. Arra kérték továbbá a lakosokat, hogy adataik védelme érdekében minden jelszót csak egy helyen használjanak és tartsák be szabályként, miszerint egy rendszer egy jelszó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában