Segítségnyújtás

2024.01.14. 16:32

A daganatos betegek támogatására sétáltak Salgótarjánban

A Relay for Life daganatos betegségek ellen küzdő amerikai egyesület, negyedik alkalommal hirdette meg a World Cancer Walk-ot, azaz a Rákellenes Világsétát, amelyen az előző évekhez hasonlóan a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete is csatlakozott.

Nagy Orsolya

Sokan érkeztek a közös sétára, hogy felhívják a figyelmet a betegekre, a megelőzésre

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Kreicsi Mária, a salgótarjáni alapszervezet elnöke elmondta portálunknak, hogy ez a kezdeményezés a daganatos betegségekkel kapcsolatban a formáját és a történetét illetően is egyedi. Jessice Greenstein tanárnő hozta létre még négy évvel ezelőtt segítve ezáltal a rákkal küzdő rokonait. Azóta világméretűvé nőtte ki magát és már 58 ország vett részt a sétában.

– Salgótarján elsőként csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, amely egyben adománygyűjtő akció is. Országonként egyébként eltérő lehet a megvalósítás. Időzónákra osztják fel a hat kontinenst és magyar idő szerint éjfélkor kezdődik el a séta Új-Zélandon és éjfélkor zárul Hawaii környékén. Egy napig tehát mindenhol sétálnak egy órát. Hazánkban 15-16 óra között kezdődik a séta, de mivel 15 óra után már sötétedik, így a megyeszékhelyen mindig 14 órakor indulunk útnak – közölte Kreicsi Mária.

A résztvevők csoportképe
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Hozzátette: a sétának több célja is van, így például a jelenleg kezelés alatt állók és családjuk támogatása, a ráktúlélők megünneplése, a hála kifejezése az egészségügyi dolgozóknak és gondozóknak, valamint emlékezés azokra, akik életüket vesztették rák miatt.

További céljuk, a rákellenes közösségek összefogása szerte a világon egy egyedülálló eseményben.

– Az egy órás séta nem csak arra hivatott, hogy felhívja az emberek figyelmét. Ez egyfajta szolidaritást is jelent: nem vagy egyedül, segítünk. A tiszta levegőn, csodás környezetben egy órás mozgással tehetünk az egészségünkért, de az esemény egyben közösség kovácsoló szerepet is betölt. Többnyire minden évben csoportok indulnak útnak, de személyesen is részt lehet venni rajta – fogalmazott az elnök, aki elárulta, hogy tavaly mintegy hetvenen csatlakoztak a sétához a megyeszékhelyen.

A kezdeményezés részeként egyébként a résztvevők képet is készíthettek a megadott hashtaggel ellátva, így mindenki láthatta a világon, hogy kik, mennyien és hol vettek részt a sétán.

Mint mondta, fontos, hogy mindenkinek legyen lehetősége megelőzni, felismerni és túlélni a rákot. Sokat lehet tenni a prevencióért, többek között mozgással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában