Beruházás

2023.12.13. 19:57

Zárul a piac felújítása Salgótarjánban, jövőre majd átadják

Záró szakaszához érkezett a salgótarjáni piac és vásárcsarnok felújítása, zajlik a műszaki átadás-átvétel. A vásárlók a tervek szerint 2024 első negyedéve során vehetik majd teljes egészében birtokba a megújult piacot és vásárcsarnokot – derült ki a beruházás szerdai zárórendezvényén.

Kéri István

Illusztráció

Fotó: Hüvösi Csaba

Parádi-Ózsvárt Vivien, a hivatal Városfejlesztési Irodájának vezetője a Városházán tartott eseményen felidézte: az önkormányzat 2018 januárjában nyújtotta be a salgótarjáni piac és vásárcsarnok felújítását célzó pályázatot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kiírására. A projektre megítélt 900 millió forint 2019 márciusában érkezett meg, a kivitelezésre szóló közbeszerzési eljárás pedig 2021 januárjában indult el.

A közbeszerzési eljárásban a Fort-Bau Zrt. adta a legkedvezőbb ajánlatot, nettó 1 milliárd 96 millió forintot, ám ez is 576 millió forinttal haladta meg a támogatás összegét, így ráemelést kért az önkormányzat – ismertette az irodavezető. Ezt 2021 augusztusában ítélte meg a kormány, majd szeptemberben megkötötték a vállalkozási szerződést és átadták a munkaterületet.

A vállalkozó az elektromos munkákra tavaly év elején akadályt közölt, melyet az önkormányzat elfogadott – folytatta Parádi-Ózsvárt Vivien. Mint elmondta, ennek az volt az oka, hogy a piac szabályos üzemeltetéséhez át kellett dolgozni az elektromos terveket. Ehhez és az elektromos munkák megkezdéséhez szükséges lépésekre az MVM engedélyére volt szükség, ez pedig igen időigényes folyamat volt, hónapokon át húzódott.

Fekete Zsolt kitért a csúszás okaira is
Fotó: Kéri István / Forrás: Nool.hu

Ezzel párhuzamosan a határidő meghosszabbítására, egyes műszaki tartalmakra vonatkozóan szerződésmódosítást is kezdeményeztek tavaly nyáron. A Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának döntésére 2023 januárjáig vártak, ám az nem járult hozzá a szerződés módosításának jóváhagyásához a benyújtott formában. Emiatt a műszaki tartalomra vonatkozó módosítási kérelmet külön nyújtották be, annak elbírálása így idén május közepén történt meg. Ezt követően a kivitelező pótmunkaigényt nyújtott be, mely újabb szerződésmódosítást vont maga után, amit október közepén írtak alá. Utóbbi forrását az önkormányzat saját költségvetéséből, részben hitelből biztosította – ismertette a folyamatot az irodavezető.

2024 első negyedévében várható a nyitás

Fekete Zsolt polgármester az eseményen úgy fogalmazott: a TOP-os időszak egyik legösszetettebb és legnehezebb kivitelezési feladata zárul most le. A városvezető szerint több tényező is nehezítette projekt haladását: a beruházás a fejlesztési ciklus végére szorult, melynek utolsó éveiben ráadásul közbejött a koronavírus-járvány, illetve más nehézségek is. Gondot okozott az is, hogy bizonyos problémák – melyeket a műszaki tervező nem látott – csak a bontás során derültek ki. A projekt áttervezéséhez, módosításához többször engedélyt kellett kérni, melyek igen időigényes folyamatok voltak, ezen hónapok alatt pedig csak részterületeken tudott dolgozni a kivitelező.

A piac udvara december 12-én
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Miután a kivitelezési munkálatok a városközpontban, a lakosság szeme előtt történtek, így sokan kérdezték tőle, mikor készül el a beruházás, vagy egyáltalán lezárul-e a projekt – mondta. Fekete Zsolt emiatt is fejezte ki örömét, hogy elkezdődhetett a műszaki átadás-átvétel. Mint kiemelte: a próbaüzemek és a működési engedélyek beszerzése után, reményeik szerint 2024 első negyedévében, minden szükséges engedély beszerzése után a vásárlóközönségnek is átadhatják majd a megújult piacot és vásárcsarnokot.

A polgármester arra is kitért, hogy a kivitelezéshez az önkormányzatnak is hozzá kellett járulnia, ráadásul a vásárcsarnokban több magántulajdonban lévő üzlethelyiség, terület is van, melyek felújítására nem állt rendelkezésre pályázati forrás. Emiatt ezen egyes helyiségek tulajdonosaival külön-külön meg kellett egyezniük, mely szintén időt vett igénybe. Fekete Zsolt végezetül újra aláhúzta: az előző, TOP-os fejlesztési időszak utolsó projektje is a végéhez közeleg, és hamarosan megnyithatják a megújult vásárcsarnokot Salgótarján és a térség lakossága előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában