Program

2023.12.28. 11:28

Télen is kihagyhatatlan időutazásra csábít az Ipolytarnóci Ősmaradványok

Télen a családok számára és az aktív pihenés kedvelőinek az egyik legjobb program lehet az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület felfedezése, amely tulajdonképpen egy 17 millió éves időutazásra csábítja a látogatókat.

Lászlók Judit

A létesítmény honlapján található adatok szerint a terület legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, a kövesedett fák, a levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. Kiemelkedő természeti értéke miatt 1995-ben Európa Diplomával tüntették ki, 2000-ben pedig felvették az UNESCO Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékébe.

„A lábnyomos homokkövet két csarnok és egy védőpince rész mutatja be, a legújabb, folyamatban levő feltárások belső terét ideiglenes, faszerkezetű épület védi. A nagycsarnok kiállítása világszínvonalú, a terület ősmaradványai mellett az egyéb európai – és magyar lábnyomos lelőhelyek ismertetésére is kitér. Az egykori vegetációt egy ősnövénysarok rekonstrukciója teszi szemléletessé, a lábnyomok alapján rekonstruált állatok pedig holografikus kivetítés segítségével elevenednek meg.” – olvasható a létesítmény honlapján. Hozzáteszik: a vezetett túrák indulási időpontjai csak szakvezetéssel látogatható a geológiai ösvényen: március és május, valamint szeptember és október hónapokban keddtől vasárnapig és ünnepnapokon, 9.30 – 15.30 óra között, minden óra harminc perckor, nyáron 4 fő fölött 16.30 órás rendkívüli túraindítással.

A kirándulást az Ősfenyő Belépő fogadóépületében lévő 4 D mozi is izgalmassá teheti. Emellett a létesítmény másik népszerű programja a 110 méter hosszú Tuzson Lombkorona tanösvény. Mindezeken kívül is számos élményt és programot nyújt még a Miocén Erdő, a Kőzetparki Ösvény, valamint a Kőszikla Ösvény, így egyszer mindenképpen érdemes ellátogatni oda. 

Szilveszteri túrát kínálnak

A honlapon található információk szerint az Ipolytarnóci Ősmaradványok december 27. és 31. között folyamatos nyitvatartással és egy rendkívüli szilveszteri tematikus túrával búcsúznak az óévtől. Az új évet január 2-7. közötti nyitvatartással kezdik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában