Helyi identitás

2023.12.07. 11:26

Társasjáték és mesekönyv tárja fel Palócföld csodáit a nógrádi óvodásoknak

Mesekönyv és társasjáték is helyet kapott abban a csomagban, amelyet Nógrád vármegye önkormányzata állított össze a térség óvodái számára azzal a céllal, hogy elültesse a Palócföld szeretetét a legkisebbekben.

Gulyás Edina

Lilinger Hermina, a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője vette át Skuczi Nándortól a legkisebbek számára összeállított csomagot

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A nógrádi identitást erősítő nyertes pályázatnak köszönhetően az elmúlt években sok programot és projektet megvalósított Nógrád Vármegye Önkormányzata. Ezek sorába illeszkedik az az oktatási segédanyag is, amit nógrádi szakemberek bevonásával állítottak össze óvodások számára. A társasjátékból, mesekönyvből és foglalkoztató füzetből álló csomagot szerdán adták át ünnepélyes keretek között több nógrádi település óvodavezetőjének. 

– Hisszük, hogy a helyi értékeket már egészen kis korban érdemes megismertetni a gyerekekkel. Ehhez szeretnénk eszközt adni az óvodapedagógusoknak, segítséget annak érdekében, hogy megismertethessék Nógrád vármegyét a legkisebbekkel. Az elmúlt héten már átadtuk az általános iskoláknak készített hon- és helyismereti tananyagokat. Ezt követően a vármegye 140 óvodájába is eljut a mesekönyveket, foglalkoztató füzeteket és társasjátékot tartalmazó csomag, valamint pendrive-on is megkapják az anyagot – fogalmazott Murányi Bálint, az önkormányzat pályázati szakmai referense.

A kiadvány remek oktatási anyag lesz a nógrádi óvodásoknak
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, a szakmai munkát Nógrád megyei óvodapedagógusok végezték el, az önkormányzat koordinálta a feladatokat és az anyagi forrást biztosította. A mesék jellemzően nem átiratok, korábbi lejegyzett történetek mai nyelvezetű elmesélései, hanem többségében valóságalapot tartalmazó, egy-egy Nógrádikumot, helyi mondát, legendát feldolgozó új alkotások. Az illusztrációkat pedig szintén Nógrád megyei, művészetek iránt érdeklődő gyerekek készítették Kun Péter művésztanár vezetésével. 

Helyben találjanak boldogulást

– Nógrád Vármegye Önkormányzata elkötelezett amellett, hogy a nógrádi fiatalok itt találják meg a boldogulást, itt alapítsanak családot. Ehhez három dolog szükséges: jól fizető munkahelyek, élhető környezet és a szülőföld szeretete. Ez utóbbit célozza a nógrádi identitást erősítő pályázat, amelynek köszönhetően az elmúlt években számos programot, rendezvényt, projektet megvalósítottunk – hangsúlyozta Skuczi Nándor, a Nógrád vármegyei közgyűlés elnöke. 

Hozzátette: az óvodások számára összeállított oktatási segédanyag hozzájárul ahhoz hogy játékos formában ismertesse meg a megye értékeit a legfiatalabb generációval. Nem lehet elég korán elültetni a szülőföld szeretetét gyermekeinkben, annak érdekében, hogy a fiatalok igazán büszkék lehessenek erre a vidékre, a Palócföldre. 

Izgatottan várják
– Nagy izgalommal várjuk, hogy megismerhessük a mesekönyv tartalmát, örömmel vesszük majd elő a társasjátékot és a foglalkoztató füzetet – mondta a csomag átvételét követően Lilinger Hermina, a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője – Köszönjük mindenkinek az anyag összeállításába fektetett munkát. A gyerekek ennek köszönhetően játékos formában ismerhetik meg szűkebb és tágabb környezetüket, ami számunkra is fontos feladat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában