Karácsonyi recept

2023.12.24. 19:30

Szenteste semmi hús: így készíthetnek a nógrádi háziasszonyok ízletes böjti bablevest!

Szenteste, azaz december 24-én, rendszerint nem szokás húst tenni az asztalra. Nógrád-szerte is sokan tartják ezt a hagyományt, így mi is kedveskedünk a háziasszonyoknak egy böjti recepttel!

Veres Edina

Az ételek sorából nem hiányozhat a hagyományos böjti bableves sem

Forrás: Mindmegette.hu

A szeretet ünnepén szűkebb hazánkban is finomabbnál finomabb fogások kerülnek az ünnepi asztalra, míg december 24-én sok hazai, illetve nógrádi háztartásban a hagyományokat követve böjtöt tartanak az emberek. Ilyenkor a mákos guba, a diós- és a mákos bejgli, a túrós táska, a halászlé vagy épp az egyéb halételek egyaránt ízletes ebédként vagy vacsoraként szolgálhatnak, illetve ezeknek az ételeknek a sorából nem hiányozhat a hagyományos böjti bableves sem. 

Az egyszerűen elkészíthető finomsághoz a Mindmegette.hu oldal is kínál egy leírást

A recept szerint első lépésként 200 gramm száraz babot egy éjszakára vízbe kell áztatni. Ezt követően másnap egy fazékba tesszük, felengedjük hideg vízzel és elkezdjük főzni. Fél órával később hozzáadunk – megpucolva és feldarabolva – 100 gramm sárgarépát és ugyanennyi fehérrépát, egy fej vöröshagymát, egy fej fokhagymát, illetve három szem krumplit. Mindezt egy babérlevéllel és ételízesítővel fűszerezzük. Végül, amikor már minden hozzávaló megpuhult, megszórjuk pirospaprikával és még egyszer összeforraljuk a levest, amit tejföllel is kínálhatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában