Megelőzés

2023.12.11. 19:56

Szén-monoxid-érzékelő nélkül könnyen bekövetkezhet a tragédia, figyelmeztet a nógrádi szakember

A fűtési időszakban általában megemelkedik a szén-monoxiddal kapcsolatos esetek száma szűkebb hazánkban is, éppen ezért nem árt elővigyázatosnak lenni és megelőzni a bajt.

Nagy Orsolya

A szén-monoxid a levegőbe jutva életveszélyes lehet

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Shutterstock

A témával kapcsolatban Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta portálunknak, hogy mi is a szén-monoxid és miért olyan veszélyes.

– Ez egy színtelen és szagtalan mérgező gáz, amely, ha alacsony koncentrációban van jelen a levegőben már akkor is tüneteket okoz. Így például fejfájást, hányingert és izomgyengeséget. Súlyosabb esetben és magasabb koncentrációban viszont a szén-monoxid-mérgezés eszméletvesztéshez és akár halálhoz is vezethet – közölte Kapás Márton.

Hozzátette: az, hogy csak a régi és rossz állapotú fűtőberendezések használata lehet veszélyes, nem igaz, ugyanis minden nyílt égésterű fűtő berendezés, vagy vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak. A szóvivő azt is kifejtette, hogy mikor jön létre a szén-monoxid.

Biztonságunkért a legtöbbet szén-monoxid-érzékelő használatával tehetünk

– Amennyiben az égéshez nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű oxigén, és tökéletlen égés megy végbe, akkor szén-monoxid keletkezik. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő levegő utánpótlás biztosítása. Ezt pedig a legkönnyebben a nyílászárókba szerelt résszellőzőkkel biztosíthatjuk. Ezen túlmenően elengedhetetlen a fűtőberendezések és a kémények rendszeres felülvizsgálata is – fogalmazott a szóvivő.

Mint mondta, biztonságunkért a legtöbbet szén-monoxid-érzékelő használatával tehetünk. Ma már a hazai háztartások nagyobb részében van szén-monoxid-érzékelő, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ezeken a helyeken kevesebben sérülnek meg, tehát érdemes beszerezni. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű eszközt vásárolunk. A katasztrófavédelem weboldalán bárki elolvashatja a szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listáját.

Két helyen is életet mentett az érzékelő Nógrádban a közelmúltban

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy semmilyen körülmények között ne vásároljanak a negatív listán szereplő termékek közül, illetve amennyiben korábbról már ilyen érzékelővel rendelkeznek, akkor azokat cseréljék le a pozitív listán található termékek egyikére. Az elmúlt időszakban egyébként szűkebb hazánkban több szén-monoxiddal kapcsolatos káreset is történt, de szerencsére mindegyik helyszínen volt érzékelő, így nem történt tragédia.

A szóvivő elárulta, hogy két alkalommal is életet mentett a szén-monoxid-érzékelő a közelmúltban. Bátonyterenyén, a Barátság úton, néhány perccel később Salgótarjánban, a Kun utcában jelzett egy-egy készülék. Az előbbi helyen egy gázüzemű vízmelegítő, az utóbbi helyszínen egy gázkazán közelében mutatták ki a városi hivatásos tűzoltók mérései a mérgező gáz jelenlétét. A megbízhatóan működő érzékelőknek köszönhetően egyik esetben sem sérült meg senki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában