Karácsnyi szokások

2023.12.25. 21:07

Sokat nosztalgiázik karácsonykor a salgótarjáni alapszervezet vezetője

Ahogy a családok, úgy a különböző civil szervezetek körében is különleges ünnep a karácsony. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke, Kreicsi Mária osztotta meg portálunkkal, hogy miként köszöntik a szeretet ünnepét a csapattagokkal, illetve milyen szokásokat tartanak a családtagjaival.

Veres Edina

Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének vezetőjével

Forrás: Nool

Fotó: Andó Ákos

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszerve zete megalakulása óta ünnepi eseménnyel zárja az évet, rendszerint még advent első felében.Kreicsi Mária, az alapszervezet elnöke kifejtette: a programnak mindig része a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományok felidézése.

 Gyertyát gyújtunk, majd az elveszített társainkra emlékezünk, valamint beszélgetünk a közös emlékekről. Az összejövetelt mindig színesíti zenés vagy irodalmi műsor, illetve az évköszöntő koccintás előtt megannyi jókívánság is elhangzik

 – sorolta Kreicsi Mária, azt is hozzátéve, hogy a hangulatot rendszerint meglepetés tombola is fokozza. Emellett pedig kulináris élvezetekből sincs sose hiány, hiszen a közös ebéd után az egybegyűltek megkóstolják a tagok által készített házi süteményeket is. Végül pedig a jó ízű, baráti beszélgetések mellett a következő évi programokhoz is közösen gyűjtenek ötleteket a résztvevők az összejövetel során. Idén sem volt ez másképp. A közelmúltban tartott rendezvénynek az ünnepi díszbe varázsolt Tarjáni Gyermektábor ebédlője adott otthont. A már felsorolt hagyományos programelemek mellett a Trilla Tercett jóvoltából egy ünnepi gálaműsor is emelte az esemény fényét, amelynek a közös éneklés is része volt.

Megannyi családi hagyományt tartanak karácsonykor

Kreicsi Mária elárulta azt is, hogy családjukban milyen karácsonyi tradíciókat őriznek és éltetnek. Hozzátette: ezeket a szokásokat a fiaik is viszik tovább.

– A karácsonyi ebédkor a hagyományos palóc szokásokat követő ételeket fogyasztunk. A szépen megterített asztalon mindig helyet kap ostya, fokhagyma, illetve az annyi gerezdre vágott alma, ahányan jelen vagyunk. Ezentúl házi pálinkával koccintva köszöntjük a kis Jézust és ünnepeljük a születését. A családi menünk között az asztalunknál helyet foglalók ízlésük szerint választhatnak a halászlé és a káposztaleves között, majd ezeket követi sült hal különböző köretekkel, illetve mákos guba – sorolta a náluk hagyományos ünnepi fogásokat Kreicsi Mária, aki arra is kitért, hogy a következő napokban természetesen töltött káposzta, libasült és beigli is kerül a karácsonyi asztalukra.

Mézeskalácsokat készít

Mint kifejtette: a szeretet ünnepének másik elmaradhatatlan „hozzávalóját”, a mézeskalács figurákat már Szent Andráskor elkezdi készíteni, és azután még legalább háromszor süt, hogy karácsony végig kitartson.

– A családi ünnep része nálunk a közös éneklés és ajándékbontás a karácsonyfánál. Sokat beszélgetünk, felidézzük a régi időket, és természetesen részt veszünk a templomi szertartásokon. Emellett pedig, amennyiben az időjárás engedi, mindig módot ejtünk egy kis természetjárásra is – mesélt az általuk követett szokásokról Kreicsi Mária, aki azt is elárulta, hogy elhunytjaik, elsősorban szüleik sírjaihoz is ellátogatnak, és egy imával, illetve mécses meggyújtásával emlékeznek szeretteikre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában