Szívvel-lélekkel

2023.12.09. 06:55

Rimóc életét is feltárja új könyvében a közismert fotográfus (fotók)

Mohos Zsófia fotográfus három és fél éven keresztül követte Rimóc és a vajdasági Kupuszina életét a Görbeország című projektjén keresztül, azzal a céllal, hogy megőrizze az eltűnőben lévő paraszti világ értékeit. A fotográfus a népszerű és elismert dokumentarista fotósorozatából a közelmúltban elkészítette a „Lélekjelenlét” című fotókönyvét. Mohos Zsófiával beszélgettünk.

Lászlók Judit

Mohos Zsófia

Forrás: Mohos Zsófia

A Görbeország dokumentarista fotósorozatából hogyan született meg a „Lélekjelenlét” című fotókönyv?
– A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjának köszönhetően két palóc falu, a Nógrádban található Rimóc és a vajdasági Kupuszina, a legdélebbi palóc falu életét követtem a személyes történeteken és a közösségi eseményeken keresztül három éven át, 2020. szeptembertől egészen 2023 augusztusáig. A könyv az elmúlt három évben átélt élményeket tartalmazza. Ugyan a „Lélekjelenét” elsősorban egy fotókönyv, de szinte minden oldalon egy kis írás, történet, vagy novella színesíti az élményt.

Milyen céllal készült el az alkotás?
– Úgy gondolom, hogy a könyvforma igazán maradandó a fotók számára, ráadásul így az írásaim is helyet kaphattak mellettük. A cím mögött rejlik, hogy a sok külsőség, viselet, hagyományok mögött az emberi lélek áll, amelyek talán éppen a lélek kivirágzása miatt olyan pompásak. 

A jelenlét az én bevonódásomat adja hozzá, hiszen a három év alatt mindkét faluban igazán befogadott a közösség.

Hogyan fogadták a Rimócon élők a fotókönyvet, ami részben róluk is szól?
– Mindig is fontosnak tartottam, hogy visszatükrözzem a munkámat azoknak, akikről az éppen szól. Ezért a közelmúltban szerveztem egy könyvbemutatót Rimócon, ahová azok közül az idősek közül is sokan eljöttek, akiket fényképeztem. A Rimóci Rezesbanda zenével tette hangulatosabbá a délutánt. A könyvet pedig Jusztin Péterrel egy beszélgetés keretében mutattuk be. Egy igazi örömünnep volt ez a település számára, amit a résztvevők száma is elárult, hiszen megtelt a közösségi ház.

Ötlete alapján született meg a rimóci viseletes bál
Mohos Zsófia portálunknak elmondta, napjainkban azt tapasztalja, hogy nagyon szétestek az emberi közösségek. Ezért egy ideje azt érezte, hogy jó lenne valódi, offline kapcsolódásokat alkotni és megélni.  – Nagyjából egy éve, éppen Rimóc felé tartva fogalmazódott meg bennem a viseletes bál ötlete. Korábban a Vajdaságban, Kupuszinán jártam hasonlón, és elbűvölt, ahogy a viseletek életre kelnek egy ilyen rendezvényen. Miután megosztottam az ötletem az illetékesekkel, a rimóciak, Paluch Norbert vezetésével elkapták a fonalat, és egy minden képzeletet felülmúló első bált szervezhettünk meg idén októberben – fogalmazott a fotográfus. Hozzátette: – Harminc település népviseletes képviselői – köztük a felvidéki Kéméndről és a Galgamentéről (Kartal) is – érkeztek Rimócra. Úgy érzem, hogy a kis ötletmagocska, ami a szívemben megszületett, jó földbe vetve szép, terebélyes, erős fává erősödött, ahová a viseletes bál estéjén pompás színes madárkák szálltak. Öröm volt látni a vidám forgatagot, a beszélgetéseket és a szövődő kapcsolatokat.

Hogyan alakult a rimóciakkal a kapcsolata az évek alatt?
– Nagyon szép volt az a folyamat, ahogyan a kapcsolatom alakult községgel és az ott élőkkel. Három és fél évvel ezelőtt teljesen ismeretlenül megjelentem a településen és eleinte csak négy idős asszonyt ismertem, viszont ma már nehéz lenne úgy végigsétálnom a rimóci utcákon, hogy ne találkozzak ismerős arcokkal.

Fotókönyv történetekkel és írásokkal Rimócról
Forrás: Mohos Zsófia

A kutatása során, milyen kapcsolatot vélt felfedezni Rimóc és Kupuszina között?
– Érdekes, hogy a két település több száz kilométerre van egymástól, két különböző országban vannak, a környezetük és a lehetőségeik is eltérőek. Ugyanakkor elvarázsolt az a tény, hogy ennek ellenére a sorsok, a palóc tudat és a hagyományok tisztelete mennyire egybecseng

Milyen további tervei vannak a jövőre nézve?
– Tervezem folytatni a Rimóc – Kupuszina sorozatot, mert úgy gondolom hosszú távon követve lesz igazán értékes ez a munka. Emellett elkezdett érdekelni Nógrád több települése, és a Vajdaság nemzetiségi sokszínűsége is.

Két elismerést is kapott a Görbeország projekt
Mohos Zsófia Görbeország projektjéért 2022-ben átvehette a Kőrösi Csoma Sándor-díjat, ami egy turisztikai elismerés. Erre a díjra azért tartották érdemesnek, mert a munkájának egy Nógrád vármegyét népszerűsítő hatása is van. Idén márciusban pedig a Highlights of Hungary közönségszavazásán nyerte el az első díjat a Görbeország projekt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában