Sütemény

2023.12.25. 14:03

Nógrád-szerte került bejgli az ünnepi asztalokra – íme egy tuti recept

Nógrád-szerte is rendkívül nagy hagyománnyal rendelkezik a bejgli, mely szinte minden háztartás elhagyhatatlan elemét képezi, ha karácsonyi menüről van szó.

Sipos Nina Vivien

Bejglit szinte mindenki süt karácsonykor

Forrás: Mindmegette.hu

Mákos, diós, kakaós, gesztenyés, tökmagos és túrós. Igazi gasztronómiai különlegesség ez a desszert, hiszen sokféle töltelékkel elkészíthető, melyek közül mindenki kiválaszthatja a számára legízletesebbet. Mutatjuk a legjobb bejgli receptet a Mindmegette.hu gyűjteményéből:

A tésztához: 

· 2dl tej 

· 5dkg porcukor 

· 2dkg élesztő 

· 50dkg liszt

· 25 dkg vaj vagy margarin

· 3 db tojássárgája 

· 1 csipet só

· 1 db citrom reszelt héja

A töltelékhez: 

· 25 dkg darált dió 

· 25 dkg darált mák

· 20 dkg cukor 

· 2 dl tej 

· 10 dkg mazsola 

· 1 csom. vaníliás cukor 

· 1 db citrom reszelt héja

Elkészítés 

1. A bejgli tésztájához a langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A vajat kis tálban felolvasztjuk.

2. A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk először az élesztős tejet és 2 db tojássárgáját, majd a vajat és a sót, végül a reszelt citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk: viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket.

3. A darált diót és darált mákot külön tálba rakjuk, és összekeverjük 10-10 dkg cukorral és 1-1 dl tejjel. A vaníliáscukrot szintén kétfelé osztjuk, és a töltelékekhez keverjük. Ha szeretjük, keverhetünk bele mazsolát és reszelt citromhéjat is.

4. A megkelt tésztát 2 részre osztjuk, és gáztepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle. A tölteléket kb. 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén a széleken hagyva kb. 1 centi széles csíkot, majd óvatosan feltekerjük.

5. A két rudat a tepsibe helyezzük, nem túl szorosan egymáshoz, hiszen a sütés közben még kelni fognak. A bejglik tetejét megkenjük a maradék tojássárgájával, amihez 1 kanál tejet is keverhetünk, hogy még szebb színe legyen. Húsvillával megszurkáljuk őket.

6. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 50-55 perc alatt szép aranybarnára sütjük a süteményeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában